Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застаряването на населението би могло да се окаже двигател на икономическия растеж в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В хода на общественото обсъждане на проекта за Национална програма за безопасност и здраве при работа 2018-2020 година, БТА публикува мнения на изтъкнати експерти по различните й аспекти. В програмата се изтъква, че с пенсионната реформа продължителността на активния трудов живот расте и общото застаряване на населението води до нарастване и на дела на възрастните работници в предприятията. В интервю за агенцията в това отношение директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков допуска по аналогия със ставащото в Германия, че и в България застаряването на населението може да се окаже двигател на икономическия растеж. България е на трето място в Европа по средна възраст на нацията, а на първо е Германия, но за разлика от България в Германия няма оплаквания от застаряване на работната сила и тя е лидер в икономическото развитие. Днес броят на младите, които излизат на пазара на труда в България, е по-малък отколкото преди 20 години и според Нейков това означава, че през идните две десетилетия големият резерв на вътрешния пазар на труда няма да са младите хора, а възрастните. Предвид това експертът смята, че са нужни законодателни промени за по-ефективно използване на техните качества, включително чрез въвеждане на особени режими на работното време, по-чести медицински прегледи, специфична оценка на риска на работните места. Това може да изглежда неатрактивно за работодателите заради допълнителните усилия и разходи от тяхна страна, но според Нейков в замяна те биха получили по-лоялни, дисциплинирани и висококвалифицирани работници, отколкото са новопостъпващите, които са склонни често да напускат работа в търсене на по-атрактивни условия. Аналогична теза пред БТА излага и Александър Загоров, експерт и конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", като напомня правилото, че едно евро, вложено от работодателите в безопасност на труда, носи десет евро печалба. Загоров обаче подчертава, че решения за подобряването на условията на работа не бива да се прилагат по възрастов принцип, а да са валидни за всички. В проекта на Националната програма за безопасност и здраве при работа през 2018-2020 година се посочва, че не се очаква намаляване на броя на жените в състава на работната сила, заради създадените нормативни предпоставки за съчетаване на майчинството и професионалния живот. В проектодокумента дори е изразено очакване за все по-голяма роля и участие на жените, включително в традиционно "мъжки" професии и производства. Прогнозите за развитие на пазара на труда в България не се различават коренно от тези за целия ЕС. В периода между 2010 и 2030 г. броят на хората на възраст между 55 и 64 години в 28-те държави - членки на съюза, ще нарасне с около 16 процента. По тази причина за целия ЕС се препоръчват политики, насочени към осигуряването на възможности възрастните работници да остават по-дълго активни и производителни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25

Слънчево време и сняг по планинските върхове в петък

През нощта над западната половина от страната облачността ще се разкъса и намалее до предимно ясно, докато над източната все още ще превалява дъжд.  В петък , 26 април, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб предимно северен вятър. Минималните..

публикувано на 25.04.24 в 19:25

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Парламентът окончателно отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на енергийния пазар. Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7..

публикувано на 25.04.24 в 19:05