Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението е без проблеми – вляво тактически маневри, вдясно пак опит за обединение

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица БСП предупреди ултимативно, че няма да участва в пленарни заседания на парламента, освен ако не са за гласуване оставката на неговия председател Димитър Главчев, за държавния бюджет и за искането за вот на недоверие към правителството. След като Главчев сам подаде оставка и тя бе приета бързо дори от управляващите, БСП се видя изправена пред необходимост да актуализира позициите си на противостоене.

На равнище Национален съвет в събота социалистите решиха лидерът им Корнелия Нинова да гласува „за“ предложението на ГЕРБ за промени в конституцията, чрез които да отпадне давността за престъпления в приватизацията, но същевременно парламентарната им група да гласува „против“ отпадането. Така БСП искала да демонстрира, от една страна, че не се бои от упреците за участие на Нинова в нечисти приватизационни сделки, а от друга – да зачете становището на своите юристи, че предложението на ГЕРБ е противоконституционно. Тази тактическата маневра е толкова витиевата, че предизвика отрицателни реакции в самата БСП, а опозиционните кръгове в нея заговориха за отслабване на позициите на партийния лидер.

От искането на вот на недоверие социалистите не се отказват и ще го внесат заедно с ДПС след дебатите за държавния бюджет. Каузата за вота обаче избледня, след като стана ясно, че БСП го иска, мотивирана от желание за противопоставяне на ГЕРБ, ДПС – от желание да отстрани от властта Обединените патриоти, а партия „Воля“ се отказа от първоначалните си намерения да подкрепи вота.

Междувременно, в събота четири десни извънпарламентарни формации обявиха инициатива, наречена „Български манифест за Европа“, в желание да запълнят липсата на ясни приоритети и визия за утвърждаване на страната като съвременна европейска държава. Осем месеца след провала на идеята за съвместно явяване на парламентарните избори, сега ДСБ/Нова република, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС правят ново усилие за обединени действия. Но вследствие от несполуката на предишния си опит, днес „автентичното дясно“ е извън парламента и дори новото му усилие за обединяване да успее, плодове от него ще се видят не сега, а много по-късно – евентуално на следващите избори. Дотогава кабинетът „Борисов 3“ ще продължи да управлява необезпокояван от опозицията и следващите му големи изпитания няма да са нито приемането на новия държавен бюджет, нито искането за вот на недоверие, а българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари догодина.

На фона на последните политически напрежения в България е любопитно да отбележим, че за успешното провеждане на председателството предварителна подкрепа досега нееднократно са обещали всички политически сили в парламента. Последно уверение за такава подкрепа даде само преди две седмици заместник-председателят на БСП Деница Златева, заявявайки пред БНР, че председателството на Съвета на ЕС не е отговорност само на партиите, които са на власт и, след като декларира своята подкрепа за неговото успешното провеждане, с действията си до момента БСП доказва, че темата е надпартийна и национална. Дали наистина е така?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34