Джазът бе неговата стихия, защото най-естествено изразяваше необяздения му дух

85 години от рождението на Петър Петров-Парчето

Снимка: архив

Силна личност, ярка индивидуалност, винаги оригинален и понякога необичаен, Петър Петров-Парчето докосна съдбите на няколко поколения музиканти. На 29 ноември се навършват 85 години от рождението му – повод да си припомним известния кларинетист, саксофонист, създател и организатор на „Джаз срещата“ в Русе. Петър Петров го наричаха само в официални случаи. Бате Петьо или Петьо Парчето – така го познаваха, така присъства и днес в разговорите на своите колеги и приятели.

С червена фланела на голо той пореше града, размахвайки сърцето си. Обикновено се връщаше от сутрешното си плуване и беше изпълнен със завидна енергия. Джазът бе неговата стихия, защото най-естествено изразяваше необяздения му дух – думи на Иглика Пеева, част от есе, включено в книгата „Петър Петров-Парчето – Свободният полет на духа“. В нея е публикувано и интервю на Радио България от 2006 г.


Получил класическо образование в България, специализирал в чужбина, той работи като кларинетист в Русенската филхармония от 1957 г. до пенсионирането си. През 1959 г. събира първия си джаз оркестър, а по-късно основава джаз квартет „Петрови“. В тази формация всички имат еднакви фамилни имена – Петър Петров (саксофони), Петър Петров-Петуха (тромпет), Златко Петров (контрабас), Илко Петров (барабани). След това е лидер на оркестър „Русе“,  който има активна концертна дейност. Петър Петров е участвал на престижни форуми в Мексико, Русия, Полша, Унгария, Индия, Италия и други страни. В родния си град неуморно свири в образователни програми, представяни в училища, производствени предприятия... В тях се изявява и като кларинетист, и като саксофонист, и като лектор. Музикантите го почитаха заради неразривната му връзка със сцената, ентусиазма на организатор и почти фанатичната подкрепа, която оказваше на българските изпълнители. Правеше го с интересните програми, които предлагаше основаният от него „Джаз клуб“ към „Клуба на културните дейци“ в Русе. Както и с ежегодния джаз фестивал, създаден през 1977 г. Казваше, че поне четири генерации момчета и момичета са намерили своя път, благодарение на тези форуми. С гордост споменаваше имената на известни изпълнители, които русенската публика е аплодирала в началото на тяхната кариера – Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Камелия Тодорова, Антони Дончев, синът му Борис Петров и др. Последното издание на фестивала, което той организира, беше през ноември 2012 г. Отиде си два месеца по-късно – на 24 януари 2013 г. Ето и откъс от интервю за Радио България (запис от 2006 г.):

Най-важното за мен е делникът, което ще рече постоянна концертна дейност. От една страна това поддържа музикантите в добра форма, от друга – интереса на публиката. Ние сме безкрайно благодарни на общината в Русе, която, независимо от финансовите затруднения, ни помага да поддържаме редовна концертна дейност в клуба и да организираме фестивала. „Джаз клубът“ е създаден преди повече от три десетилетия. Той е средище, огнище, което пръска светлина и духовност. Там идват писатели, поети, интелектуалци. Постоянно каним млади български изпълнители – солисти от Биг бенда на БНР. Първите участници в афиша на Джаз клуба и във фестивала са вече пенсионери. Няколко генерации намериха своя път, намериха радостта, удовлетворението и удоволствието от музиката. Но наред със сцената, много е важно образованието. Това винаги съм казвал и на сина си Борис, и на всички млади изпълнители – изкуството започва там, където свършва перфектното усвояване на занаята. Детска музикална школа, музикално училище, музикална академия – това е пътят… А след това, ако те е целунал Господ, ще имаш късмет да направиш нещо. Макар че в музиката отдавна всичко е казано.

Днес клубът продължава своята дейност, фестивалът – също. Синът му Борис Петров-Парчето е артистичен директор на форума. Той и още няколко дейци в областта на културата в Русе създадоха фондация, която носи името на Петър Петров.

Още от рубриката

Васил Петров и Биг бендът на БНР в спектакъла SINATRA: VEGAS

Васил Петров и Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев представят своята нова програма. Спектакълът е на 4 декември в зала № 1 на НДК и пресъздава атмосферата на кабаре в „Града на ангелите“ през миналия век. Идеята за този концерт се ражда преди две..

публикувано на 02.12.17 в 10:35

Завършва „Аджитато“ – фестивалът, който представя единствено и само камерна музика

Agitato е музикален термин, означава „развълнувано“ и определя настроението, с което трябва да се изпълнява дадена творба или фраза. Така се нарича и един от най-младите форуми у нас – Софийски фестивал за камерна музика „Аджитато“. На 17 октомври..

публикувано на 29.11.17 в 11:45

Добрин Панайотов за ОНМ на БНР – с любов, благодарност и възхищение

Оркестърът за народна музика при БНР отново е подготвил интересна програма. Концертът е на 23 ноември от 19.30 в Първо студио на БНР. Посветен е на Добрин Панайотов – диригент на състава почти десет години – от 1978 до 1986 г. и от 1988 до 1990..

публикувано на 22.11.17 в 14:32