Джазът бе неговата стихия, защото най-естествено изразяваше необяздения му дух

85 години от рождението на Петър Петров-Парчето
Снимка: архив

Силна личност, ярка индивидуалност, винаги оригинален и понякога необичаен, Петър Петров-Парчето докосна съдбите на няколко поколения музиканти. На 29 ноември се навършват 85 години от рождението му – повод да си припомним известния кларинетист, саксофонист, създател и организатор на „Джаз срещата“ в Русе. Петър Петров го наричаха само в официални случаи. Бате Петьо или Петьо Парчето – така го познаваха, така присъства и днес в разговорите на своите колеги и приятели.

С червена фланела на голо той пореше града, размахвайки сърцето си. Обикновено се връщаше от сутрешното си плуване и беше изпълнен със завидна енергия. Джазът бе неговата стихия, защото най-естествено изразяваше необяздения му дух – думи на Иглика Пеева, част от есе, включено в книгата „Петър Петров-Парчето – Свободният полет на духа“. В нея е публикувано и интервю на Радио България от 2006 г.


Получил класическо образование в България, специализирал в чужбина, той работи като кларинетист в Русенската филхармония от 1957 г. до пенсионирането си. През 1959 г. събира първия си джаз оркестър, а по-късно основава джаз квартет „Петрови“. В тази формация всички имат еднакви фамилни имена – Петър Петров (саксофони), Петър Петров-Петуха (тромпет), Златко Петров (контрабас), Илко Петров (барабани). След това е лидер на оркестър „Русе“,  който има активна концертна дейност. Петър Петров е участвал на престижни форуми в Мексико, Русия, Полша, Унгария, Индия, Италия и други страни. В родния си град неуморно свири в образователни програми, представяни в училища, производствени предприятия... В тях се изявява и като кларинетист, и като саксофонист, и като лектор. Музикантите го почитаха заради неразривната му връзка със сцената, ентусиазма на организатор и почти фанатичната подкрепа, която оказваше на българските изпълнители. Правеше го с интересните програми, които предлагаше основаният от него „Джаз клуб“ към „Клуба на културните дейци“ в Русе. Както и с ежегодния джаз фестивал, създаден през 1977 г. Казваше, че поне четири генерации момчета и момичета са намерили своя път, благодарение на тези форуми. С гордост споменаваше имената на известни изпълнители, които русенската публика е аплодирала в началото на тяхната кариера – Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Камелия Тодорова, Антони Дончев, синът му Борис Петров и др. Последното издание на фестивала, което той организира, беше през ноември 2012 г. Отиде си два месеца по-късно – на 24 януари 2013 г. Ето и откъс от интервю за Радио България (запис от 2006 г.):

Най-важното за мен е делникът, което ще рече постоянна концертна дейност. От една страна това поддържа музикантите в добра форма, от друга – интереса на публиката. Ние сме безкрайно благодарни на общината в Русе, която, независимо от финансовите затруднения, ни помага да поддържаме редовна концертна дейност в клуба и да организираме фестивала. „Джаз клубът“ е създаден преди повече от три десетилетия. Той е средище, огнище, което пръска светлина и духовност. Там идват писатели, поети, интелектуалци. Постоянно каним млади български изпълнители – солисти от Биг бенда на БНР. Първите участници в афиша на Джаз клуба и във фестивала са вече пенсионери. Няколко генерации намериха своя път, намериха радостта, удовлетворението и удоволствието от музиката. Но наред със сцената, много е важно образованието. Това винаги съм казвал и на сина си Борис, и на всички млади изпълнители – изкуството започва там, където свършва перфектното усвояване на занаята. Детска музикална школа, музикално училище, музикална академия – това е пътят… А след това, ако те е целунал Господ, ще имаш късмет да направиш нещо. Макар че в музиката отдавна всичко е казано.

Днес клубът продължава своята дейност, фестивалът – също. Синът му Борис Петров-Парчето е артистичен директор на форума. Той и още няколко дейци в областта на културата в Русе създадоха фондация, която носи името на Петър Петров.

Още от рубриката

Подготвили сме стилна програма, очакваме силни емоции

През този концертен сезон любителите на народната музика отново ще имат възможност да чуят изпълнения на прочути солисти, познати от така популярните у нас сватбарски оркестри. Представя ги О ркестърът за народна музика на БНР или както още го..

публикувано на 21.02.18 в 11:59
„Ева квартет“

A Filetta и „Ева квартет“ търсят „пресечни точки“ в две съвсем различни традиции

През октомври 1978 г., обединени от любовта си към оригиналното многогласно пеене от о. Корсика, шестима певци създават A Filetta. Наред с активната си концертна дейност, през 1989 г. поставят началото на ежегоден фестивал, в който канят групи за..

публикувано на 19.02.18 в 15:59

„Младите в операта”

България стана първата държава-домакин по реализирането на двугодишния международен проект "Младите в операта". Това е първият български проект за сътрудничество в областта на културата "Креативна Европа", одобрен да получи съфинансиране от Европейския..

публикувано на 17.02.18 в 11:10