Нюйоркски щрихи с Иван Яхнаджиев

Интересна и богата на опит и впечатления се очертава тази година за известния български художник Иван Яхнаджиев и сина му Александър. Александър е завършил история на изкуството в университета в Перуджа, Италия, има и собствена информационна агенция, отразяваща събитията в ООН. Бащата – Иван Яхнаджиев, е познат като основател на бодиарта в България, авангарден художник, ексцентрична личност и оптимистичен анализатор на живота. Картините му са в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралните композиции и, освен че са част от колекцията на Националната художествена галерия на България, красят частни сбирки в Гърция, САЩ, Финландия, Франция, Швеция, Япония и др.

Баща и син Яхнаджиеви
Една от съвместните прояви на двамата творци през 2017 г. бе в Европейския парламент в Брюксел, където рисуваха кризата в Европа. Наскоро баща и син Яхнаджиеви показаха и своя обща експозиция в Италианското консулство в Ню Йорк. За близо месец, прекаран в световната културна и финансова столица, Иван Яхнаджиев трупа ярки впечатления от срещи с интересни личности и културни събития. Художникът успява да види знакови постановки като „Хелоу, Доли” на Бродуей, оперетата „Чикаго”, да присъства на вечери, посветени на блуса, както и на концерт на Чик Кърия.

СнимкаМного ме впечатли дизайнът на витрините в града, които гледах, защото те са като художествено произведение – разказва за срещата си с Ню Йорк Яхнаджиев. Хареса ми маниерът, по който живеят там хора от целия свят, от различни националности. Много се строи. Вече започват да копаят и надолу, строят и сгради с по десет етажа под земята. Бях и при статуята на Свободата. Опашките там са безкрайни. Хиляди хора на ден отиват. Някои от тях дори се молеха пред статуята араби, европейци, всякакви. Това много ме порази.

Освен прочутия музей за съвременно изкуство „Гугенхайм”, художникът посетил и известни галерии:

Много са силни техните частни колекции. Големите галерии са основани от  колекционери, дарили стотици картини – шедьоври, които ние сме изучавали в Художествената академия у нас, но за първи път ги виждам в оригинал. Впечатлява ме и друго – че галериите са пълни с хора, не само чужди туристи, но и самите американци ходят да гледат картини. Дори споделих това с един колега, а той отвърна: „Когато сме в криза, хората винаги отиват в галериите. Търсят покой или отговор на своите проблеми в изкуството.” А въобще изкуството в Ню Йорк е на много високо ниво. Изкуство има навсякъде, всеки има право да прави изкуство, за разлика от България. Изкуството е в храната, във витрините, в прочутите небостъргачи, в улиците...

Улично изкуство в Ню Йорк
И поглед към едно нюйоркско школо:

Така се случи, че посетих едно училище, защото в България се занимавам и с деца. Училищата са със силна охрана и със страхотна дисциплина. Изкуството е приоритет в образованието. Даже отвън си личи. На стените има стенописи, пластики. Въобще, мисля, че има една цяла индустрия, която работи за младото поколение от дрехите до материалите, с които работят. И мисля, че това е бъдещето.

И още за интересните превъплъщения на изкуството:

Бяхме на един мюзикъл, дълъг час и половина с музика, която се прави с найлонови пликове, вестници, тенджери, умивалници, бидони, четки за миене на пода. А подът е превърнат в барабан с микрофони отдолу и 9 млади люде са облечени като просяци, които търкат пясък в пода, гонят се. Много впечатляващо е, защото навлиза едно ново изкуство. Изкуството от улицата се пренася на сцената, но по един много художествен начин навлиза се в душата на хората. Такива са живописта, пластиката...И това е нещо, което според мен има бъдеще.

Снимки: личен архив
Още от рубриката

Проф. Жени Захариева ще бъде новият носител на Държавния орден на изгряващото слънце на японското правителство

На 3 ноември, когато в Япония беше отбелязан Денят на културата, правителството на страната оповести имената на 135 чуждестранни граждани, наградени с държавни ордени. Сред тях е и българският професор по пиано Жени Захариева. Държавният  Орден на..

публикувано на 18.11.18 в 08:30

Изложба на Андрей Даниел показва Париж като град, осеян с места за срещи

Четиринадесет непоказвани картини на художника Андрей Даниел представя галерия „Нюанс“. Изложбата е озаглавена „Места за срещи“. Чрез платната си авторът ни „среща“ с имагинерни и конкретни пространства, които можем да огледаме или пък да се..

публикувано на 17.11.18 в 08:20

Европейската нощ на театъра прераства в глобална среща с големите български имена от театъра, операта и музиката

В 12 държави за десета поредна година се отбелязва „Европейска нощ на театъра“. България от няколко години също е част от международната културна инициатива и проявите стават все по-популярни сред публиката. Тази година те са с подкрепата на Столичната..

публикувано на 17.11.18 в 08:00