Подаръците от българското председателство на Съвета на ЕС ще бъдат елегантни и с дълготрайна стойност

Част от подаръчния пакет
Снимка: Елена Каркаланова

Близо 25 хиляди се очаква да бъдат делегатите и гостите, които ще посетят България за различните събития от календара на българското председателство на Съвета на ЕС-2018. Всеки гост ще получи специален подаръчен пакет, като жест на внимание от страната домакин.

Всъщност, даването на подобен вид подаръци е традиция, която съществува откакто има ротационни председателства на Съвета на ЕС, и се прави от всички председателстващи държави без изключение. Подаръците по време на всяко едно председателство са още един начин да се рекламира държавата, оглавяваща за шест месеца Съвета на ЕС. Традицията повелява също основен акцент в подаръчните пакети да бъдат шалът и вратовръзката. Лиляна Павлова, министър на европредседателството, представи официално подаръчните пакети, които са два вида:

Лиляна Павлова представя подаръците. На нея виждаме  и един от луксозните копринени шалове, предназначени за дамите.
Едните са по-луксозни подаръци за ръководителите на делегациите  министър-председатели, министри, заместник министри. И втори пакет  протоколен подарък за всички останали делегати, които ще посещават заседанията, не само в България, но и в европейските институции.

Министерството за Българското председателство е осигурило 16 хиляди стандартни и 900 луксозни шала, 20 хиляди стандартни и 1100 луксозни вратовръзки. Всички те са с елегантно вплетени мотиви на българската шевица, както и стилизирано лого на председателството. Автор на логото е художникът Тодор Ангелиев. В него той влага три от най-важните български символа  кирилицата, българският флаг и шевицата. А „стъпвайки” върху логото, дизайнерът Гергана Станкова изготвя визията за шаловете за гостите на първото ни ротационно председателство.

Втората част на подаръка включва монети с емисия 2018 г., които ще бъдат предоставени от БНБ в началото на януари, обясни министър Лиляна Павлова. – Монетите също са два вида. Единият е специална емисия на двулевки с логото на българското председателство. А за ВИП гостите ще има специална емисия на монета – сребърна със златно покритие, също с логото на председателството.

Българският подаръчен пакет има още един компонент валидирана от министъра на транспорта пощенска марка с пощенски плик от председателството, издадена в лимитирана серия.

България е известна като страната на розите, а българското розово масло е едно от най-ценените в световната парфюмерийна индустрия. Естествено е розовото масло да присъства в спомена, който гостите ще отнесат от нашата страна високопоставените делегати ще получат и специално брандирана капсула с ароматно розово масло. В последната година, обаче, България се утвърди и като най-големият износител на лавандула в Европа. Затова българските производители на тази маслодайна култура са предоставили на министерството на българското председателство специално изготвени пакети с ухайна лавандула, които също ще бъдат предоставяни като подарък на гостите.

Снимка
Естествено не са пропуснати папки, химикалки, моливи, пин-ове, тефтери.

С това правим един завършен пакет. При избора на подаръците, залагаме на това те да имат дългосрочна стойност. Затова избрахме пощенска марка и монети, които имат колекционерска, нумизматична стойност, и остават във времето като подарък. Разбира се и шаловете и вратовръзките са една традиция – всяко председателство прави шалове и вратовръзки, но ние ги предлагаме в три цвята – в цвета на председателството – синьо, както и в по-бледо синьо и пепел от рози, за да има повече разнообразие за дамите.

Снимки: Елена Каркаланова и eu2018bg.bg

Още от рубриката

Българската асоциация на софтуерните компании търси причините младите хора да се върнат у нас

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) даде старт на инициативата "ЗАвръщането", насочена към преодоляване недостига на квалифицирани специалисти у нас. Асоциацията започна анкета сред младите българи зад граница, в която те трябва да..

публикувано на 19.08.18 в 08:05

"Куцото куче" – една от най-старите постройки на о. Ливингстън

В южния залив на Антарктида е разположен   остров Ливингстън, където се намира българската полярна база "Св. Климент Охридски". Първата наша изследователска експедиция пристига на ледения континент през пролетта на 1988 г. и поставя началото на..

публикувано на 17.08.18 в 11:25

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57