Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ще бъде цифровата столица на Европа през юни 2018 г.

БНР Новини
Мария Габриел и Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС

От 25 до 29 юни 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС София ще бъде домакин на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите и на Европейската дигитална асамблея. За събитието българската столица ще събере целия политически и ITелит на Европа – над 6000 души – политици, специалисти, бизнесмени, и мениджъри на известни компании, които определят посоките за дигиталното й бъдеще. Всички те ще обединят усилията си за една по-ефективна, сигурна и устойчива система в развитието на информационните и комуникационните технологии. Председател на пленарните сесии ще бъде българският еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Заради зачестилите случаи на хакерски атаки, които силно застрашават компаниите по цял свят, от 2018 г. Европейската комисия въвежда нови правила за киберсигурност. Кибератаките не познават граници и засягат не само нашите лични данни, но и сектори като енергетика, здравеопазване, транспорт и др. Затова, по думите на еврокомисар Габриел, е важно България да е сред страните, които да дадат заявка, че Европа има нужда от повече специалисти по киберсигурност и че само заедно можем да се справим с този феномен. В тази връзка разширяването на компютърните умения на по-голямата част от населението ще бъде друга важна тема от дискусиите в София. Очаква се след 2020 г. те да са базово изискване за 90 на сто от работните позиции, заяви еврокомисар Мария Габриел.

Това е дигитална асамблея – събитие, което не цели да говорим помежду си в затворен кръг, между IT специалисти, а напротив – да достигнем до максимален брой хора, които да се обединят в това, че цифровите технологии са възможност, те са умения и знания. Водещата тема по време на асамблеята ще е свързана и с рисковете, съпровождащи развитието на цифровите технологии. С това си участие ние искаме да подчертаем колко важна е мобилизацията на всички институции, частния сектор и на управленско ниво, за да превърнем липсата на достатъчно кадри в сектора от недостатък във възможност. Днес липсват 300 хил. IT специалисти, до 2020 г. те ще бъдат 500 хил. Тази тенденция крие и друг риск, че липсата на цифрови умения може да бъде причина за социалната изолация на нови групи от населението. Това трябва да ни покаже, че сегашните данни за 37 на сто от хората, притежаващи базови цифрови умения, са крайно недостатъчни. Европа вече има нужда да привлича експерти по киберсигурност и това ще е сред обсъжданите проблеми в София.

България се гордее с това, че е номер едно по брой заети жени в IT сектора. У нас те са близо 28 процента , при средно ниво за ЕС 16 на сто. Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, най-важният въпрос на местно ниво, обаче, е какво носят новите технологии на гражданите. За София, която ще бъде дигиталната столица на Европа, ще е предизвикателство да покаже как градът помага на обикновения човек, прилагайки цифровите технологии. Българската столица е градът, който залага на доброто образование в дигиталната сфера. В момента 24 средни училища, предлагат места за над 1000 ученици. Там се залагат основите на специалности като компютърни мрежи, системно програмиране и компютърна техника и технологии. В София има и достатъчно университети, които обучават по тези специалности и в тях учат над 11 хил. студенти. И още от столичния кмет:

През последните години София се развива успешно като център на IT и аутсорсинг индустрията, а за нас това са много важни сектори в развитието на икономиката. Нашата столица е сред първите три в Европа по брой на стартиращи компании, основно в IT сектора. Делът на бизнеса в областта на информационните технологии в местната икономика се увеличава през последните години. През 2015 г. той беше 3,8 на сто, а вече е 5,8 от произведената в града ни продукция. Официалните данни за заетите в сектора сочат, че в него работят над 40 хил. души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15