Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котаракът Румен – блогър, благотворител и виртуален шаман

БНР Новини

Котаракът Румен нахлува с взлом и действа като наркотик. Затова и всяка сутрин хилядите му поклонници със сънени очи и пред димяща чаша с кафе “лавраца”, пробягват с нервни пръсти върху мишката на лаптопа. Той е фейсбук версията на тв проповедниците зад Океана. Ала за разлика от тях, не се крие зад фалшив морал, а верен на радостите от живота – лаврак, удобен диван и плюшена приятелка за дъвчене, той изстисква сентенцията на битието на своя уникален “Руменов” език.

В дома на Румен цари субординация – той има привилегии, а тя задължения.



Здравейте, казвам се Наталия и в момента съм по-известна като Ч. Т. (чистачът на тоалетната) на котарака Румен, по образование съм архитект, по призвание – не е много ясно засега каква съм точно. А котаракът Румен е осеммесечен британец, зодия овен, по професия интернет котка, обича да яде лаврак и да си “разлива” акъла. Според мен, той е изключително нахален котарак с непоклатимо самообладание и много безпардонен, ама добре, че е чаровен. Според него пък, аз съм едно объркано и клето същество, което няма никаква идея как да се справя с житейските и битовите си проблеми, има нужда от напътствия и той е така добър да ми ги дава през цялото време.

СнимкаЕдно утро Наталия Атанасова станала от леглото с ясната мисъл, че ако до вечерта не се сдобие с котка, нещо фатално ще сполети човечеството. Бързо разровила обявите в нета и скоро се озовала сред очарователно котило от британци. Щом я видяло, едно от котетата се шмугнало под дивана, където така или иначе си прекарвало деня, а собственикът я посъветвал да не го взема, че било странно. Котаракът обаче, още същия ден, си намерил нов диван, защото бил румен и засмян. Впоследствие пък се оказало, че носи и житейска мъдрост по рождение. Той не се е напъвал за нея, нито за каквото и да било в живота си, категорична е стопанката му, която му направила страница във фейсбук, за да достигат прозенията му до повече хора. Но тъй като Румен, все пак е британски аристократ и българският не му е роден, лингвистичната полиция го набелязва и не му прощава.

Всеки, който посети страницата, може да види, че езикът му наистина е кошмарен и аз осъзнавам, че е голямо предизвикателство да се чете – казва Наталия. Но нищо не може да се направи, просто няма как да накараш котка да спазва каквито и да било правила, още повече пък правописни или пунктуационни – това е пълен абсурд. Единственото му оправдание донякъде е, че фъфли и затова понякога пише “ц” вместо “с”. Нека всеки, който не е доволен, да му се кара. Обикновено, феновете на Румен много бурно реагират срещу подобно изказване, но аз лично нямам намерението да го оправдавам.

Денят на Румен минава между четири стени – в компанията на призрака на полилея Рут, смъртния му враг Страхил – улично коте от задния двор, отскоро висящо на прозореца в отсрещния апартамент, плюшената мишка Цецка и дневника на Ч. Т., в който той най-безскрупулно наднича. Но тъй като славата не прощава никому, само преди няколко уикенда той трябваше да понесе груб сблъсък с външния свят под формата на народна любов в музея “Земята и хората” в София. На котешката изложба той не само получи купата за блогър на годината, но и раздаде от своите “лоши” картички с автографи на феновете си, които извиха опашка пред музея, по-дълга от тази за банани по времето на соц-а.

Аз не бях подготвена за това, което се случи, и отидох с нагласата, че едва ли не ще пия кафе и ще разглеждам другите котки – спомня си Наталия. През цялото време обаче, пред нашата маса имаше много хора те се радваха на Румен, вземаха си картички с автограф и с тяхна помощ успяхме да съберем над 2 хил. лв. и да ги дарим на Lets adopt Bulgaria за лечението на бездомните животни. Затова много се гордея с Румен, който всъщност не е толкова егоцентричен, на колкото се прави. За съжаление, картичките не стигнаха за всички, които чакаха с часове на тази опашка.

На 19 декември Румен е подготвил нова изненада, отново в полза на бездомните животни – в столичен клуб ще продава луксозен календар със своя лик и неподражаеми сентенции. А най-мъдрата сред тях гласи: Важното е да си красив, останалото е суета.

P. S.: кафе лаВраца не е грешка и идва от любимия лаврак на Румен

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01