Сърцето ми принадлежи на фолклора, казва 12-годишната Стоянка от Кърджали

Стоянка Ненкова с учителката си по фолклор Гинка Матева и майсторът на гъдулката Веселин Дойчев
Снимка: Шевкие Чакър

Пресъздаването на българските традиции се свързва неотменно със звуците на българската народна песен. А когато става дума за българския фолклор, няма как да не споменем децата, които се включват активно с изпълненията си в празничните дни. Едно от тях е 12 годишната Стоянка Ненкова от Кърджали, чиято песен често оглася най-младата регионална радиостанция на БНР – Радио Кърджали. Стоянка беше част от фолклорната група, която участва в откриването му на 9 май 2016 г., а след това беше гост на изнесеното предаване на Радио България в студиото на Радио Кърджали по повод празника на града – 21 октомври.

Стоянка ни плени с родопската си носия, обшита с българска шевица. Със своята младост, чистота и очарование тя много напомня стилизираните портрети с девойките на Владимир Димитров-Майстора. Ето какво разказа развълнувано тя:Уча в училище „Васил Левски“ в град Кърджали. Пея в читалище „Родопски фар 1938“. Учителката ми по фолклор Гинка Матева започна да работи с мен, когато бях в трети клас.

Стоянка сподели, че когато в семейството има годишнини и празници, родителите й обичат да я слушат как пее, поощряват я и се гордеят с нея. Но, разбира се, най-големите й почитатели са дядо й и баба й, които живеят далеч, във Велико Търново, но обичат да я слушат при всяка нейна проява по радиото и телевизията. Освен да пее народни песни, тя обича и да танцува. Доскоро играла хора във фолклорната група към читалището. Що се отнася до фестивалите, Стоянка досега е участвала в Националния фолклорен конкурс „Орфеево изворче“.Госпожа Матева ме учи да пея, тя избира песните според гласа ми и аз ги изпълнявам. Освен фолклор харесвам и съвременната музика. Но, разбира се, сърцето ми принадлежи на фолклора.

На въпроса трябва ли в часовете по музика в училище да се отделя повече време на българския фолклор, отговорът на Стоянка беше категорично „да“ и допълни:Това са песни на нашата Родина – те трябва да се учат и да се знаят. Моите съученици се гордеят с мен. Радват ми се. А повечето от тях също изпълняват български народни песни и участват във фолклорни състави.

След пожеланието ни – един ден с българската народна песен Стоянка да покори наши и световни сцени, продължаваме разговора  с учителката й по фолклор Гинка Матева:Аз в същото време съм и учител по музика в едно от училищата в Кърджали. Наистина има нужда от учители, които да разпространяват българския фолклор, защото децата не са много наясно с него, както и с фолклорните области. Но смятам, че моите ученици знаят колко фолклорни области има в България, кои са по-известните инструменти, каква е метроритмиката на определените области. Най-малкото това трябва да се знае. Да, има нужда от застъпване на българския музикален фолклор в училище, защото има деца, които желаят и искат го да го изпълняват.

Макар да е родена в сърцето на Източните Родопи, Стоянка не изпълнява родопски песни. Според учителката й, нейният глас е подходящ за песни от други фолклорни области. Но и за страничния наблюдател е ясно, че учителката Гинка Матева – с благата си усмивка и майсторът на гъдулката Веселин Дойчев – с търпението си, са успели да вдъхнат любовта към българския фолклор на Стоянка и на още много деца от Кърджали.