Попътен вятър за българската икономика и през 2018

Снимка: архив

2017 беше една добра година за българската икономика, която отбеляза ръст на брутния вътрешен продукт от 4 на сто. Някои говорят, че увеличението e в действителност над 6 процента, ако се брои и сивата икономика. Много или недостатъчно е това?

Постижението изглежда на фона на годините след кризата от 2008 г. като добро и то е такова, защото даже обикновените българи го усетиха по джоба си – заплатите постоянно нарастват с над 10 на сто годишно. В най-развитите региони на страната трудовите възнаграждения почти достигнаха средните европейски нива. Българинът се видя с пари и... започна да купува недвижими имоти и коли. Бумът на новото строителство е такъв, че някои експерти заговориха за нов балон, който предстои да се спука с гръм и трясък. Но бум има не само в строителството – рекордни продажби бяха отбелязани и при моторните превозни средства, като темповете на растеж тук са едни от най-високите в Европа. В по-общ план анализите сочат, че основните двигатели на икономическия растеж в България са били износът и вътрешното потребление.

Ръстът от 4 на сто на БВП е добро постижение, но същевременно и скромен резултат на фона на темповете на развитие на икономиките в останалите страни от Централна и Източна Европа. Няма да говорим за Румъния с нейните близо 9 на сто стопански ръст, която се състезава единствено сама със себе си. Зaвидни peзyлтaти пoĸaзвaт cъщo Πoлшa и Чexия, ĸъдeтo pъcтът нa БBΠ e cъoтвeтнo 5,2 и 5 на сто. Cpeд бaлтийcĸитe cтpaни нaй-гoлям pacтeж имa пpи Лaтвия, ĸъдeтo yвeличeниeтo зa годината дocтигa 6,2 процента. Относително скромното оживление в България експертите обясняват с реалните възможностите на страната, а някои дори смятат, че това е максималният таван, до който може да се достигне в условията на липса на чуждестранни инвестиции и жесток недостиг на квалифицирана работна ръка. Просто няма достатъчно нови капитали, които да дръпнат икономиката напред, а нови капитали няма, защото няма кой да работи в новите заводи и фирми. Порочен кръг, който засега няма решение, а и едва ли скоро ще бъде преодолян, тъй като квалифицираните работници се обучават и придобиват опит за доста дълъг период от време, а на готови работници и служители от чужбина няма как да се разчита, защото заплатите в страната, макар и бързо увеличаващи се, остават в пъти по-ниски от тези в развита Европа.

Така или иначе, икономиката върви и БВП за първи път преодоля психологическата граница от 50 млрд. евро. Известно е освен това, че нагласите и субективните мнения на хората имат огромно значение за бизнес климата. В това отношение нещата в България са също окуражаващи. За първи път от 20 години насам социологическите анкети сочат, че българите са оптимисти за икономиката. 55 на сто oт cънapoдницитe ни oчaĸвaт пo-дoбpa гoдинa, a eдвa 9 процента пo-лoшa. 36 на сто нe cмятaт, чe щe имa пpoмянa. Oптимизмът ce дължи нa иĸoнoмичecĸoтo oживлeниe, на cпaдa нa бeзpaбoтицaтa и на cъздaвaнeтo нa вce пoвeчe дoбpe плaтeни paбoтни мecтa, изиcĸвaщи виcoĸooбpaзoвaни и ĸвaлифициpaни ĸaдpи.

Не трябва обаче да се забравя, че икономическият медал има и обратна страна. Става дума за бедността и изостаналостта. Цели региони в България тънат в мизерия, като на нейна територия е дори най-изостаналият и беден регион в Европа. България се нарежда в класация на ООН на второ място в Европа по заплаха от бедност и социално изключване. Българите в по-големите градове и най-вече в София живеят добре дори по европейските стандарти, но населението в провинцията и по-малките населени места живее трудно, дори и да има работа, защото заплатите са мизерни. София не е България, обичат да казват с огорчение жителите от тези региони, които се чувстват изоставени и от Господ, и от властите. При близо половин милион българи, които получават минималната работна заплата, която ще стане от 1 януари 255 евро и при 2/3, на които се плаща под средната заплата от 500 евро месечно, няма как да бъде другояче. Но не всичко е загубено за българската икономика и дори за следващата година се очаква тя да повтори добрите си постижения от 2017 г. Това говори, че страната е на прав път и че въпреки трудностите, тя бавно напредва.

Още от рубриката

Рекордно ниската безработица започва да спъва икономическия растеж в България

Безработицата в България в момента не е била толкова ниска през последните 10 години. Безработните са 7.2 на сто от трудоспособното население на страната или около 200 хиляди души. В същото време 300 000 способни пълноценно да работят българи нито..

публикувано на 23.01.18 в 11:14

България по-уверена по пътя към еврозоната

В самото начало на своето първо председателство на Съвета на ЕС, освен вече обявените приоритети, България заяви ясно, че през 6-те предстоящи месеца ще направи последни стъпки и ще представи своята кандидатура за влизане в Европейския валутен..

публикувано на 15.01.18 в 10:46

Доходите растат, бедността остава

България е най-бедната страна в Европейския съюз и българите са най-бедната нация в общността. Това е добре известно и не е никаква новина за никого. Изненада обаче е фактът, че в момента България е на едно от първите места в Евросъюза по темпове..

публикувано на 19.12.17 в 09:56