Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 хиляди автомобила купени през 2017 г.

Всеки втори българин със собствено (втора ръка) превозно средство

БНР Новини
Снимка: архив

В България с население от 7.2 млн. души са регистрирани 3.6 млн. моторни превозни средства. Това прави по едно превозно средство на двама души, включително невръстните деца и възрастните хора. От тях леките коли са почти 2.7 млн. Само миналата година новозакупените моторни превозни средства са над 300 000. С такива числа не могат да се похвалят много по-развити и с повече население страни в Европа.

Всичко това звучи добре от икономическа гледна точка, но не е толкова радващо, когато става дума за екология.

По принцип навсякъде в развития свят вече се вземат мерки за ограничаване на бензиновите и дизеловите автомобили за сметка на хибридите и електрическите возила. България засега остава встрани от тази тенденция. От всичките нaд 2.7 милиoнa леки коли, ĸoитo ce вoдят нa oтчeт в KAT, eлeĸтpичecĸи ca малко над 300, пoĸaзвaт официалните дaнни. Peгиcтpиpaни ca и около 3000 xибpидa c eлeĸтpичecĸи и бeнзинoви мoтopи и стотина, ĸoитo ĸoмбиниpaт зaдвижвaнe чpeз eлeĸтpoeнepгия и дизeлoв двигател. Това е пренебрежимо малка бройка, клоняща към нула процента от общото количество. От друга страна, съотношението в продажбите на нови срещу употребявани коли в България е едно към десет, а средната възраст на автопарка е над 18 години – показатели, които са без аналог сред страните от ЕС. От новорегистрираните през миналата година малко над 300 хиляди автомобила новите са едва 43 хиляди, тези до 5 години са близо 13 хиляди, а по-старите коли, бусове и камиони са близо 230 хиляди. Любимeц нa бългapитe ocтaвa бeнзинът c oбщo 1,6 млн. aвтoмoбилa. Oт тяx пoчти 15 000 ca peгиcтpиpaни, чe имaт и мeтaнoвa ypeдбa, a oĸoлo 170 000 – гaзoвa ypeбдa. Bъзмoжнo e oбaчe пocлeднoтo чиcлo peaлнo дa e дocтa пo-виcoĸo, тъй ĸaтo нe вcичĸи coбcтвeници ca зaпиcaли и втopoтo гopивo в тaлoнитe cи. Koлитe c дизeлoви двигатели ca 1,5 млн. Известна надежда, че старите коли по пътищата на България ще намалеят дават данните за 23-процентен ръст на продажбите на нови автомобили през годината.

Всичко в крайна сметка опира до доходите на българите и при автомобилите икономическите съображения надделяват над аргументите на еколозите. Старите коли замърсявали повече с газове и с прахови частици. И въобще колите на бензин и дизел били враг на природата и й нанасяли необратими щети. Това е в голяма степен вярно и никой не го оспорва. Въпросът е, че много малко българи могат да си позволят да си купят нова и по-малко замърсяваща кола, която струва от 10000 евро нагоре при средна заплата в страната от близо 500 евро на месец. Още по-малобройни са тези, които могат да си позволят лукса да имат хибридна или изцяло електрическа кола, които струват фантастични за българите пари. Още повече, че в областта на автомобилния транспорт България в момента е на етапа на развитие на европейските индустриални държави от втората половина на миналия век, когато масово се строяха автомагистрали. България хвърля в момента усилия в тази посока и съвсем не й е до изграждането на повече пунктове за зареждане на акумулаторите на хибридите и електрическите автомобили, които засега нямат кой знае колко голяма автономия. Или пък до финасови субсидии за собствениците на екологично чисти возила. Е, българските власти поне направиха нещо за стимулиране закупуването и ползването на екологично чистите автомобили, което не струва пари –те ползват зоните за платено паркиране в градовете безплатно. А изграждането на зарядни станции е оставено в ръцете на самите бензиностанции, които приеха предизвикателството и на много места инсталираха необходимата техника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25