Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открита бе тържествено реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул

| обновено на 07.01.18 в 10:27
4
Снимка: Александър Велев

С религиозната церемония, отслужена от българския патриарх Неофит и от вселенския патриарх Вартоломей, в Истанбул бе отворена за посещения българската църква „Св. Стефан“. Преди това патриарсите извършиха водосвет в храма, който през последните 7 години претърпя реставрация. От българска страна присъства официална делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Пред храма Борисов посрещна турската делегация, водена от президента Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. Преди церемонията, в отговор на журналистически въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България, премиерът коментира, че мирът и подобряването на отношенията между Турция и Европа дават решение на много въпроси и България, като ротационен председател на EС, може да съдейства за това.

В словото си при откриването на възстановената църква "Св. Стефан" българският патриарх Неофит каза, че възможността за обновяване на този Божий храм е достигната благодарение на добросъседските отношения и доброплодното сътрудничество между нашите страни и нашите православни църкви. Предстои в Истанбул българският патриарх Неофит и вселенският Вартоломей да обсъдят и въпроса за автокефалността на Македонската православна църква.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52