Премиерът Борисов разговаря с президента Ердоган

Снимка: БТА

На среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и бългрският премиер Бойко Борисов обсъдиха  приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов увери, че България е заинтересована от нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което да разрешава, а не да създава проблеми. Събеседниците оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни области като земеделието, транспорта, енергетиката. Премиерът Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Той изтъкна, че днешното откриване на обновения храм е не само доказателство за сътрудничеството между двете съседни страни и за толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътя за постигане на напредък по всички въпроси.

Още от рубриката

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30

Софийската пожарна служба навършва 140 години

На 16 април 1832 г. в София избухва пожар, който бързо обхваща магазини, кафенета, хлебопекарна, няколко къщи. Разтревоженото население се втурва по улиците, но не е в състояние с нищо да потуши огъня. Точно този ден в София е повреден главният..

публикувано на 14.07.18 в 08:00