Премиерът Борисов разговаря с президента Ердоган

Снимка: БТА

На среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и бългрският премиер Бойко Борисов обсъдиха  приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов увери, че България е заинтересована от нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което да разрешава, а не да създава проблеми. Събеседниците оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни области като земеделието, транспорта, енергетиката. Премиерът Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Той изтъкна, че днешното откриване на обновения храм е не само доказателство за сътрудничеството между двете съседни страни и за толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътя за постигане на напредък по всички въпроси.

Още от рубриката

Вековната гора на българите е в опасност

Една изложба – разказ за вековните български гори и животинските им обитатели, разкрива природното богатство по нашите земи, което обаче може да се превърне в изчезващ свят. В разгара на екологичните протести срещу решението на правителството за..

публикувано на 22.01.18 в 12:14

Родилната помощ може да се върне в добрите ръце на акушерките

На фона на дълбоката демографска криза в страната ни и след като изпратихме 2017 г. като годината с най-малко новородени българчета от четири десетилетия насам, е време да погледнем отново към родилната помощ. Жените, които посрещат новия живот,..

публикувано на 21.01.18 в 09:00

Намалява броят на зимуващите водолюбиви птици в България

По време на 42-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в страната, което се състоя наскоро, бяха наблюдавани пет пъти по-малко птици, в сравнение с предходни години. По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)..

публикувано на 20.01.18 в 08:10