Премиерът Борисов разговаря с президента Ердоган

Снимка: БТА

На среща в Истанбул президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и бългрският премиер Бойко Борисов обсъдиха  приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов увери, че България е заинтересована от нормализиране на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което да разрешава, а не да създава проблеми. Събеседниците оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приноса на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни области като земеделието, транспорта, енергетиката. Премиерът Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на църквата "Св. Стефан" в Истанбул. Той изтъкна, че днешното откриване на обновения храм е не само доказателство за сътрудничеството между двете съседни страни и за толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътя за постигане на напредък по всички въпроси.

Още от рубриката

Мария Спасова стана първата българка с място в Менделеевата таблица

Химичният елемент антимон вече ще се свързва с българката Мария Спасова, защото името й беше вписано под същия номер – 51, в периодичната система за млади химици. Това е почет e н списък, въведен по инициатива на Международния съюз по чиста и..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Отбийте се на празника на кестена в село Брежани

Запазете датата 20 октомври за един специален Празник на кестена в симитлийското село Брежани. Тази година е деветата, в която сдружение "Хора и традиции", съвместно със жителите на селото, организират този любим за региона празник. За поредна..

публикувано на 20.10.18 в 08:00

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21