Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС

БНР Новини
Снимка: eu2018bg.bg

От 1 януари поехме председателството на Съвета на ЕС, от 11 години сме член на ЕС, от 13 века обаче България е югоизточната порта на Европа. Това заяви при официалното откриване на българското европредседателство президентът Румен Радев. Той подчерта, че като народ знаем цената на омразата и разделението, затова мотото на председателството е "Съединението прави силата". България е символ на взаимното признаване на религиите, България, която догонва своите съюзници, спаси своите евреи. Това ме кара да вярвам, че много сме дали и можем много да дадем за бъдещето на ЕС. Сигурността е важен елемент. Конкурентоспособността трябва да се постига чрез инвестиции в образованието, подчерта Радев. За да бъде разбрана Европа, ни трябва взаимно разбиране, каза президентът и изрази увереност, че през следващите 6 месеца всички наши гости ще се чувстват като у дома си сред римските руини и православните паметници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мнозинството подкрепя демокрацията, но има противоречиви възгледи за нея

63% от пълнолетните българи смятат, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление. 19 на сто са на противното мнение, сочи представително изследване на агенция "Тренд“, поръчано от Институт “Отворено общество – София”. Доверието в..

публикувано на 17.05.24 в 10:14
Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47