Фестивал на виното „Златен грозд“ се провежда в Мелник

Снимка: БГНЕС

Мелник е градът, известен с едно от най-хубавите вина, които се произвеждат в страната ни – мавруд. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен „Златен грозд“. Той по традиция се провежда в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона. На 10 и 11 февруари жители и гости на Мелник ще дегустират и ще се насладят отново на прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет". Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза – уникален с това, че вирее само в този регион, затова и мелнишкото вино не може да бъде сбъркано с друго.

Още от рубриката

Надя Кожухарова: Без тежки присъди няма да ограничим трафика и експлоатацията на хора

Все по-често наричат трафика на хора “съвременно робство”. В навечерието на международния ден за борба с престъплението (18 октомври) в ООН с тревога констатират, че разрастващата се с огромни мащаби експлоатация – най-вече сред мигрантите,..

публикувано на 18.10.18 в 11:21
Председателят на сдружението Янис Льольос и зам.-председателката Здравка Михайлова откриват събитието

Българо-гръцкото културно сдружение „Аристотелис“ сближава миналото с бъдещето

Дигитализацията е най-важната характеристика на нашето време. ЕС прилага „интелигентни“ политики за всеки един обществен отрасъл и цели създаването на един общ дигитален пазар, отворен и конкурентен в глобален мащаб. В този контекст България и..

публикувано на 17.10.18 в 11:46

Педро Леон от Чили: "България е най-важната страна от всички, в които съм живял"

Наскоро ни гостува чилиецът  Педро Леон, който през 80-те години е работил  в испанската редакция на Радио България и има много общо с нашата страна. Господин Леон, какво ви доведе в България преди 30 години? Бях част от група чилийци, които в един..

публикувано на 16.10.18 в 09:15