Фестивал на виното „Златен грозд“ се провежда в Мелник

БГНЕС

Мелник е градът, известен с едно от най-хубавите вина, които се произвеждат в страната ни – мавруд. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен „Златен грозд“. Той по традиция се провежда в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона. На 10 и 11 февруари жители и гости на Мелник ще дегустират и ще се насладят отново на прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет". Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза – уникален с това, че вирее само в този регион, затова и мелнишкото вино не може да бъде сбъркано с друго.

Още от рубриката

„Балканска пролет в Бяло и Червено“ подготвят българите в Милано

На 25 февруари Музеят на културите по света в Милано ще бъде домакин на „Балканска пролет в Бяло и Червено“. Започнал преди пет години като лаборатория за изработване на мартеници в Българското училище в италианския град, постепенно празникът,..

публикувано на 23.02.18 в 13:33

За по-човечно детско правосъдие пледира кампания на Националната мрежа за децата

Трудово-възпитателните училища от времето на социализма, създадени с презумцията да бъдат възпитателна институция за малолетни и непълнолетни, продължават да съществуват и днес, макар преименувани на възпитателни училища - интернати. По закон от..

публикувано на 23.02.18 в 10:49

Деца от Попово изработват мартеници , за да подпомогнат връстници със здравословни проблеми

Наближава първи март, един от най- красивите български празници, когато всички се закичваме с бели и червени пискюли за здраве и посрещане на пролетта. Закичват се всички българи, където и да са по света. Много българските деца изработват мартеници..

публикувано на 21.02.18 в 11:33