Фестивал на виното „Златен грозд“ се провежда в Мелник

Снимка: БГНЕС

Мелник е градът, известен с едно от най-хубавите вина, които се произвеждат в страната ни – мавруд. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен „Златен грозд“. Той по традиция се провежда в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона. На 10 и 11 февруари жители и гости на Мелник ще дегустират и ще се насладят отново на прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет". Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза – уникален с това, че вирее само в този регион, затова и мелнишкото вино не може да бъде сбъркано с друго.

Още от рубриката

Изложбата „Еврика“ разкрива тайни от света на науката в Европейската столица на културата

Детският научен център „Музейко“ гостува в Пловдив със своята нова изложба „Еврика“. Тя остава в Града под тепетата през цялата 2019 г., за да запознава жителите и гостите на Европейската столица на културата с многобройни любопитни открития и тайни..

публикувано на 20.01.19 в 08:35

Ръкавиците на Милена Стефанова са бижу за ръцете на всяка жена

Милена Стефанова започва да се занимава с плетене още като ученичка, попивайки майсторлъка от баба си и майка си. Пренася любовта към красивото и изящното през годините, сътворявайки от прежда прекрасни чанти и плетива, повечето от които..

публикувано на 19.01.19 в 08:00
Снимка: архив

Природозащитници алармират за потенциална екокатастрофа в района на българо-сръбската граница

Унищожаването на природата и нейните ресурси в името на частни интереси е проблем, който от години притеснява населението от двете страни на българо-сръбската граница. Природозащитници и общественици от двете държави с тревога следят случващото..

публикувано на 18.01.19 в 11:05