Фестивал на виното „Златен грозд“ се провежда в Мелник

Снимка: БГНЕС

Мелник е градът, известен с едно от най-хубавите вина, които се произвеждат в страната ни – мавруд. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен „Златен грозд“. Той по традиция се провежда в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона. На 10 и 11 февруари жители и гости на Мелник ще дегустират и ще се насладят отново на прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет". Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза – уникален с това, че вирее само в този регион, затова и мелнишкото вино не може да бъде сбъркано с друго.

Още от рубриката

Проф. Цветомир Луканов – хирургът на детски сърца в Хайделберг

Още в древността съзнавали колко крехък орган е сърцето, а Омир дори описал над сто вида смъртоносни наранявания, получени в битките. Ала едва в средата на миналия век хирурзите се осмелили по оперативен път да отстранят недъзите му. Проф...

публикувано на 13.08.18 в 08:57

139 години български военен флот

В Русе и Варна отбелязват 139 години от създаването на Българския военен флот. Началото му е поставено на 12 август 1879 г. в Русе като Дунавска флотилия. Тогава българският флаг се развява над 4 параходчета и няколко други подарени от Русия..

публикувано на 12.08.18 в 08:00

Рила: Планински празник сред красиви езера и опит за рекорд

Хиляди ентусиасти се събират тази събота и неделя насред най-високата българска планина – Рила, на любимата за планинарите местност Седемте езера. В програмата на този празник е предвидено най-голямото планинско хоро. В него ще вземат участие и 7..

публикувано на 11.08.18 в 08:30