Фестивал на виното „Златен грозд“ се провежда в Мелник

Снимка: БГНЕС

Мелник е градът, известен с едно от най-хубавите вина, които се произвеждат в страната ни – мавруд. На традиционното винопроизводство е посветен и най-големият фестивал в южния град, наречен „Златен грозд“. Той по традиция се провежда в средата на февруари, а целта му е да се представят най-качествените вина на най-добрите изби в региона. На 10 и 11 февруари жители и гости на Мелник ще дегустират и ще се насладят отново на прочутото мелнишко вино, представено от винопроизводители от целия регион. Фестивалът се открива с тържествен водосвет за здраве и плодородие. По традиция ще се проведе и конкурс за най-добро домашно червено вино в категориите "Мелнишка лоза" и "Букет". Най-засажданият сорт грозде в Мелник е Широка мелнишка лоза – уникален с това, че вирее само в този регион, затова и мелнишкото вино не може да бъде сбъркано с друго.

Още от рубриката

Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал” за принос към културните ценности на Европа

Българската академия на науките бе домакин на 19-то Общо събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA – All European Academies). То бе съпътствано от  научен симпозиум на тема: „Науката във времена на предизвикателство за доверие и..

публикувано на 19.05.18 в 10:15

Котката без опашка отново ще поведе карнавалното шествие в Габрово на 19 май

Започнаха традиционните майски празници на град Габрово. Основното в тях са Дните на хумора и сатирата, които включват и карнавал в първата събота след деня на Габрово – 17 май. Девизът на карнавала тази година е „Габрово – мой малък Брюксел” – весело..

публикувано на 19.05.18 в 09:15
Клеарт Дурай

Клеарт Дурай: БНР може да ни помогне с програми за българското малцинство в Албания

Медийната среда на Балканите се развива динамично и обществените медии трябва да отговорят на редица предизвикателства, за да спечелят в битката за аудитория. Финансирането, привличането на най-добрите професионалисти,   излъчването по сателит са някои..

публикувано на 18.05.18 в 16:00