Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подземията от мавзолея на Георги Димитров съществуват и ще бъдат отворени за посетители

Снимка: архив

Столичният общински съвет реши подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, да станат филиал на Софийската градска художествена галерия и пространство за изложби и съхранение на фонда на галерията. Надземната част на мавзолея, където близо 40 години беше изложено за поклонение тялото на първия български комунистически лидер Георги Димитров, беше разрушена в края на август 1999 г. Сега запазената част, която наподобява бомбоубежище,ще се използва за филиал на художествената галерия. На първото ниво под земята се е намирала стаята, служила за разкрасяване на тялото на балсамирания вожд, казват запознати. До гримьорната тленните останки са пристигали с асансьор и много малко хора са имали достъп до тези помещения. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището за скулптури и паметници. Любопитно е, че до 2016 г. подземията на бившия мавзолей не са съществували в правния мир, няма данни за тях дори в кадастралната карта на Столичната община.Общината се надява, че с новата си функция подземията на музея ще станат привлекателни за любителите на изкуството и туристите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15