Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България-Албания: Хронологията на едно приятелство

25 години от подписването на Договора за сътрудничество между двете държави

БНР Новини
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Албания Дитмир Бушати.
Снимка: БГНЕС

В дневния ред на двустранните отношения на България и Албания днес с приоритет са реализирането на търговския и икономическия потенциал, развитието на инфраструктурата и свързаността, енергийното сътрудничество. Фактът, че живеем на Балканите, а нямаме спорове и нерешени проблеми помежду си, е повече от прекрасен. И може да се каже, че след признаването на българското малцинство в Албания вече няма тема, по която да съществува някакво напрежение. България с приоритет работи за европейската и атлантическата интеграция на Западните Балкани, общия ни път трасират и членствата в различни международни формати – ООН, ОССЕ, Съвета на Европа, ПСЮИЕ, Централноевропейската инициатива и др.

А основата е положена преди 25 години в условията на бурни и радикални обществено-политически процеси.

Събарянето на паметника на Енвер Ходжа в Тирана. Снимка: архивСлед смъртта на диктатора Енвер Ходжа основните черти на тоталитарния режим в Албания видимо се променят. За управляващите от Албанската партия на труда става ясно, че социализмът със собствени сили не може да бъде реализиран и търсенето на международни партньори е неизбежно. Така през 1988 г. ръководителите на дипломатическите мисии в София и Тирана отново са издигнати в ранг посланици. Важен знак за промяната в политическия климат на малката балканска държава е участието й в редовните срещи на външните министри на балканските страни, като дори през 1990 г Албания става домакин на среща в този формат.

И там, както и у нас, управляващата комунистическа партия успява да спечели първите многопартийни избори след падането на Берлинската стена, но общественият натиск е твърде силен и промените са неизбежни. Външната политика на Албания вече е отворена към демократичния свят, а това води до положително развитие на двустранните отношения.

Така през 1991 българското Външно министерство вече води една целенасочена политика в посока засилване на сътрудничеството, особено важно с оглед на започналия разпад на Югославия и нарастващото напрежение на Балканите. Разменят се визити на високо и най-високо ниво. През май 1992 г. външният министър на Албания Алфред Серечи е посрещнат в София от президента Желю Желев, от председателя на парламента Александър Йорданов и от министър-председателя Филип Димитров. Следват посещения на български министри в Тирана, уреждане на двустранните отношения с редица спогодби. Важен жест от страна на Албания е отмяната на визите за гражданите от страните на Европейската общност, като към тях са включени Турция и България.

Така малко по малко, с усилия от двете страни и при благоприятното обстоятелство, че между София и Тирана не стоят нерешими спорове, на 14 февруари 1993 година в албанската столица се стига до подписването на Договора за приятелство и сътрудничество между Република България и Република Албания от президентите Желю Желев и Сали Бериша.

Президентите Сали Бериша и Желю Желев
Практиката в международния живот показва, че сключването на такъв договор се оказва здрав фундамент за движение напред, а изминалите 25 години потвърждават тази тенденция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Много гърци избират новата възможност за гласуване по пощата Над 157 000 гръцки граждани са се регистрирали за гласуване по пощата на изборите за Европейски парламент на 9 юни, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на официални..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46