Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 145 г. от обесването на Васил Левски

Снимка: БГНЕС

На 19 февруари България се покланя пред паметта на Васил Левски. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари 1873 г. в София, след като е бил предаден и осъден на смърт от османски съд. Левски създава мощна нелегална революционна организация, която е трябвало да вдигне въстание за независимост на България от Османската империя. Той е най-популярният български национален герой, легендарен със своята храброст, ловкост и съобразителност. Дълги години османската полиция, която го нарича „Джин гиби” (”като дух”, „неуловим”) го преследва безуспешно из всички български земи. Апостолът е известен със своя висок морал, а не на последно място и с големите си спортни способности. Революционното му име „Левски” се налага заради неговите постижения като атлет, а централният стадион в София неслучайно носи неговото име.

На 19 февруари поклонение пред паметта на Левски има във всички български градове. А държавните ръководители се събират пред паметника на героя в центъра на днешна София, където някога е бил обесен. През последните години все повече обикновени хора отиват сами да се поклонят пред паметника в София или на други места, свързани с борбата за независимост и делото на великия син на България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56