Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца от Попово изработват мартеници , за да подпомогнат връстници със здравословни проблеми

БНР Новини

Наближава първи март, един от най- красивите български празници, когато всички се закичваме с бели и червени пискюли за здраве и посрещане на пролетта. Закичват се всички българи, където и да са по света. Много българските деца изработват мартеници и ги даряват на своите приятелчета, запознават ги с красивите български традиции. Организират и редица благотворителни акции, разпродавайки мартеничките в подкрепа на нуждаещите се. Заразителна инициатива, която набира скорост и възпитава в съпричастност. Днес ще бъдем в една „Мартенска работилница” в Попово. Населението му е едва 15 хил. души, но сърцата им са големи и щедри. За това разказва Росица Христова, секретар на народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий” в града.




Работилницата ни преди всичко е с послание за доброта, за съпричастност към децата в нашия град, които имат здравословни проблеми. Тази годината стартирахме от 15 февруари и продължаваме до 3 март. Инициативата е изцяло на читалището в Попово. Каузата ни „Деца помагат на деца” успява да обедини вече тринадесета година децата от всички начални училища в града, в помощ на нуждаещите се. В последните години се включват и деца от целодневните детски градини, за да покажат и те уменията си при изработването на този най-български символ.

Снимка

Увеличава се и броят на  доброволците, които обучават участниците в работилницата. В продължение на две седмици в сутрешните и следобедните часове децата правят мартенички и влагат много талант и оригиналност в ръкоделията си. Запознават се с легендите за мартеницата, с традициите и обичаите. Научават и стихове и песнички, посветени на празника. В работилницата специална гостенка е внучката на Баба Марта или самата Баба Марта. В навечерието на 1 март, читалището грейва с една много хубава изложба, а жителите на града имат възможност да закупят мартениците, направени от децата. Материалите са изцяло осигурени от читалището. Преждите, синците са наше дело на възрастните, а децата влагат творчеството. Накрая съвместно с доброволците от Българския младежки червен кръст от гимназията с патрон Христо Ботев тръгваме и разнасяме мартениците в целия град. Разпродаваме ги в три пункта. Всяка година събираме около 800-1200 лева и всичките са за деца със здравословни проблеми или социално слаби. Съвместно с общината решаваме къде да дарим парите.Тази година средствата, които сме събрали, ще бъдат насочени към две дечица – Вики и Пеши, двегодишни близначета, които имат здравословни проблеми.

Все повече хора откликват на това добротворчество. Така се подпомагат семействата в нужда, но не по-малко е удовлетворението от доброто дело за малките майстори.

Снимки: pgss-popovo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01