Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Христов за предстоящия концерт на ОНМ на БНР:

Подготвили сме стилна програма, очакваме силни емоции

БНР Новини

През този концертен сезон любителите на народната музика отново ще имат възможност да чуят изпълнения на прочути солисти, познати от така популярните у нас сватбарски оркестри. Представя ги Оркестърът за народна музика на БНР или както още го наричат „оркестърът, съставен от виртуози“. Цикълът се нарича „Класиците на българската сватбарска музика”, а концертът, който предстои, е на 22 февруари, в Първо студио на БНР. Разказва диригентът Димитър Христов:




СнимкаТова е един от най-успешните ни проекти. Същото мога да кажа и за другите ни концертни поредици. Аз и колегите ми се гордеем, че имаме няколко тематични цикъла, които представяме ежегодно и те се радват на много голям интерес от страна на публиката. Идеята за „Класиците на сватбарската музика“ се роди преди три години. В него са участвали прекрасни солисти като Петър Ралчев, Младен Малаков, Теодосий Спасов, оркестър “Канарите”, Орлин Памуков. В тазгодишното издание имаме трима инструменталисти и певица това са Нешко Нешев акордеон, Димитър Славов-Лоло китара и Божидар Стрехин кларинет, а вокалното изпълнение е на Илка Александрова.

Не мога и не искам да степенувам майсторството им, те са дали изключително много за българската сватбарска музика, всеки един от тях е много ярък представител в своята област. Лоло Славов, да речем, е изключителен виртуоз, третира китарата като клавишен инструмент. Той е много популярен в северозападния регион на страната, част е и от оркестър "Видин”.



Нешко Нешев е човекът, който вече десетилетия е в основата на оркестър “Тракия”, заедно с Иво Папазов и другите колеги от този оркестър, които дълги години буквално диктуваха модата в българското сватбарско музициране.



Божидар Стрехин е ръководител и основател на група “Млади Тракийци”. Съставът е изключително популярен в цялата Тракийска област.



Това са все имена, които имат своя принос за развитието на българската сватбарска музика. Няколко думи и за Илка Александрова тя е концертна певица, има много записи в БНР София, в Радио Пловдив. Много са нейните песни, които са знакови за жанра. На концерта тя ще изпълни някои от тях ”Отишла е Янка”, "Търновската царица” (песен с историческа тематика, много добре позната според мен на всички) и др.



Програмата, която сме подбрали, е много разнообразна, интересна. Солистите представят музиката, с която са популярни, в по-голямата си част авторски пиеси. Аранжиментите направиха нашите колеги от оркестъра Костадин Генчев (кавал), Ангел Добрев (гъдулка), Ангел Димитров, аз също съм автор на част от аранжиментите. Освен това ще изсвирим няколко знакови творби, две от тях са на Димитър Трифонов – “Отново старият град”, написана специално за оркестъра през миналата година, а другата е добре познатата на всички “Концертна сюита”, която е наша визитна картичка. Ще представим също“Фолклорни вариации” на Георги Андреев, както и “Караиваново хоро” на Янко Димитров. Въобще – професионално подготвена програма, хубава музика и, надявам се, силна емоция на концерта.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15