Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични имена в "Музиката на Европа"

Изяви на млади музиканти от НМА "Панчо Владигеров" в цикъла и други проекти на Софийската филхармония

БНР Новини

Двадесет и осем са страните в Европейския съюз, толкова са и концертите от цикъла "Музиката на Европа". Нека припомним, че тази забележителна поредица започна с вечер, посветена на Естония – страната, от която България прие председателството на Съвета на ЕС. Концертите (с малки изключения) са всеки понеделник. Последният е през юни, с музика от Австрия, която "ще поеме щафетата" от България. "Музиката на Европа" е съвместен проект на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров", осъществяван с подкрепата на национален фонд „Култура“. Изпълнителите, които участват, са подбрани от организаторите в зависимост от селектираните произведения. Някои от тях са чужденци и представят своята национална култура. В някои от концертите съответната страна е представена от български артисти. След броени дни – на 26 февруари, квартет "София" и пианистът Стефан Врачев ще изпълнят произведения от Цезар Франк и Жан Батист Бревал  в програмата "Музиката на Франция". А на 5 март, в авторския концерт с музика от Солон Михаелидис, столичната публика ще се пренесе в Кипър. Изпълнители в тази програма са студенти от НМА. 

Разказва проф. Борислава Танева, заместник ректор на Академията.




СнимкаНашите студенти участват и в концертите на Финландия, Латвия, Словакия, както и в българския концерт. По изключение той е на 3 март. От няколко години, по инициатива на предишното ръководство на Софийската филхармония, се осъществява една прекрасна идея – музикален маратон само с българска музика във всички зали на концертния комплекс „България“. Освен студенти, в този маратон ще участват ученици от НМУ "Любомир Пипков", както и от музикалните училища в страната. Намирам това за прекрасна възможност за младите изпълнители. Вече минаха няколко концерта от цикъла – всички при претъпкана зала. Според мен, "Музиката на Европа" от културен проект се превръща в социален феномен. Големият интерес показва, че хората наистина имат нужда от подобни концерти. Докато подготвяхме програмата, сме се старали да подберем различна в жанрово отношение музика. Концертите не са „представителна извадка“ на най-доброто от класическите традиции в дадена страна. Например,румънската програма беше с "оперетен оттенък", в латвийската акцентът беше поставен върху фолклора. Няколко страни представяме с вторски концерти – Кипър, Естония (с произведения на Арво Пярт, беше на 2 януари). Сред поканените артисти има наистина емблематични имена. Ще спомена само фантастичната виолончелистка Аня Лехнер от Германия, която изнесе невероятен концерт, в залата се създаде онова неповторимо усещане, което не може да се опише с думи...



Използвам случая да кажа, че освен участието си в този фестивал, нашите студенти са ангажирани и в т. нар. бонус концерти към отделните концертни поредици на Софийската филхармония. Предстоят концерти с творби на Рахманинов, Брамс, а студентите са от вокалния и инструменталния факултет. Студенти от катедра "Поп и джаз" изнесоха интересен концерт съвместно с Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов“.  Наши възпитаници са редовни солисти на симфонични и камерни оркестри в цялата страна – във Видин, Враца, Пазарджик. Предстои уъркшоп по композиция за музика за електронни игри – проект, който осъществяваме съвместно с "Кантус Фирмус" и Пенка Кунева (българка, която от години живее в САЩ и е сред най-изявените композитори на филмова музика и музика за електронни игри). За този уъркшоп ще пристигнат у нас световни имена, които ще имат срещи с нашите студенти. Очакваме голям интерес сред тях. Имаме и много добри контакти с Българския културен институт във Виена – "Дом Витгенщайн", който всяка година предоставя сцената си на изявени млади музиканти от Академията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15