Хиляди се поклониха на връх Шипка

Снимка: БГНЕС

Патриарсите на България и Русия – Неофит и Кирил, отслужиха на историческия връх Шипка заупокойна молитва за героите, загинали за освобожденето на България. Кирил отправи молитва духовната връзка между народите на двете страни да остане нерушима за вечни времена, а Неофит заяви, че паметникът на връх Шипка и до днес е един от най-ярките символи "на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна любов и на православното християнско единство". Тържествена реч пред паметника произнесе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Държавният глава благодари на патриарсите за тяхното съслужение, мъдри думи и християнски дух, като пожела капиталът от историческо достойнство, завещан от хилядите доблестни мъже, участвали в битката на връх Шипка, да не бъде пилян. За участие в тържествения акт връх Шипка изкачиха хиляди българи и чуждестранни гости.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от рубриката
Вероника де Буур

Гимнастика и танци за бебета и възрастни с млад дух

„Всички ние танцуваме. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Танцът е нещо естествено, което ни идва отвътре. Затова танцувайте!“ – приканва Вероника де Буур. От най-ранна детска възраст Вероника..

публикувано на 25.09.18 в 12:26

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00