Хиляди се поклониха на връх Шипка

Снимка: БГНЕС

Патриарсите на България и Русия – Неофит и Кирил, отслужиха на историческия връх Шипка заупокойна молитва за героите, загинали за освобожденето на България. Кирил отправи молитва духовната връзка между народите на двете страни да остане нерушима за вечни времена, а Неофит заяви, че паметникът на връх Шипка и до днес е един от най-ярките символи "на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна любов и на православното християнско единство". Тържествена реч пред паметника произнесе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Държавният глава благодари на патриарсите за тяхното съслужение, мъдри думи и християнски дух, като пожела капиталът от историческо достойнство, завещан от хилядите доблестни мъже, участвали в битката на връх Шипка, да не бъде пилян. За участие в тържествения акт връх Шипка изкачиха хиляди българи и чуждестранни гости.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от рубриката

Аделина Банакиева: „Време е в България гражданското общество да поеме контрол върху работата на социалните институции“

Наричат Аделина Банакиева „жената - кауза“ и това е с основание. Тя е човекът, който веднага се притичва на помощ, когато има дете в нужда, което няма обувки, за да отиде на училище или пък живее в стара кола на улицата. Въпреки че обществото ни..

публикувано на 16.06.18 в 08:05

Ракиен кръжок, или какво (не) знаем за ракията

Ракията се смята за национална напитка в България и други Балкански страни. Но знаят ли самите българи как да съчетаят различните видове ракии с подходящите мезета и как правилно да я консумират? Отговори на тези въпроси дават Гергана и Светлин..

публикувано на 15.06.18 в 10:40

Любомила Кривошиева и нейната битка за спасяване на дивите животни

„А това сърне искаш ли го? Само за пет лева ти го давам!“ Такова неочаквано предложение получил мъж, който отскочил до пазара да си купи гъби. Мъжът протегнал ръка към подадената найлонова торба, а вътре видял примираща от ужас новородена сърничка...

публикувано на 14.06.18 в 12:13