Хиляди се поклониха на връх Шипка

3
Снимка: БГНЕС

Патриарсите на България и Русия – Неофит и Кирил, отслужиха на историческия връх Шипка заупокойна молитва за героите, загинали за освобожденето на България. Кирил отправи молитва духовната връзка между народите на двете страни да остане нерушима за вечни времена, а Неофит заяви, че паметникът на връх Шипка и до днес е един от най-ярките символи "на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна любов и на православното християнско единство". Тържествена реч пред паметника произнесе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Държавният глава благодари на патриарсите за тяхното съслужение, мъдри думи и християнски дух, като пожела капиталът от историческо достойнство, завещан от хилядите доблестни мъже, участвали в битката на връх Шипка, да не бъде пилян. За участие в тържествения акт връх Шипка изкачиха хиляди българи и чуждестранни гости.

Снимки: БГНЕС и БТА

Галерия

Още от рубриката

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Млада българка живее в дивите гори на Норвегия, за да изследва вълците

Златина Христова от Велико Търново е сред малкото хора, дръзнали да участват в програма за проучване популацията на вълците в Норвегия. 28-годишната българка е ангажирана в специализиран проект, а работата ѝ е да фотографира животните, които са защитени..

публикувано на 09.12.18 в 08:30