Хиляди се поклониха на връх Шипка

4
Снимка: БГНЕС

Патриарсите на България и Русия – Неофит и Кирил, отслужиха на историческия връх Шипка заупокойна молитва за героите, загинали за освобожденето на България. Кирил отправи молитва духовната връзка между народите на двете страни да остане нерушима за вечни времена, а Неофит заяви, че паметникът на връх Шипка и до днес е един от най-ярките символи "на вековната българо-руска дружба, на нашата взаимна любов и на православното християнско единство". Тържествена реч пред паметника произнесе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и възстановяването на българската държавност. Държавният глава благодари на патриарсите за тяхното съслужение, мъдри думи и християнски дух, като пожела капиталът от историческо достойнство, завещан от хилядите доблестни мъже, участвали в битката на връх Шипка, да не бъде пилян. За участие в тържествения акт връх Шипка изкачиха хиляди българи и чуждестранни гости.

Снимки: БГНЕС и БТА

Галерия

Още от рубриката

Валентин Лазар и Симо Лазаров – синът и бащата заедно на сцената

Валентин Лазар: „Благодарен съм на баща си за всеки съвет“

Музикалните инструменти са играчките му от детинство и до ден днешен се въодушевява от всички нови електронни инструменти в музиката. Композитор и преподавател в училище в Тел Авив, автор на учебник за синтезаторна техника, Валентин Лазар се..

публикувано на 22.03.19 в 13:19
Петя Радкова, „Спасение има!“, снимка от конкурса, първа награда

Няма нищо по-хубаво от дъждовното време

Днес, 22 март, отбелязваме Световния ден на водата под мотото „Вода за всички! Всеки е важен!“. Целта е чрез информационни кампании и дискусии да бъде привлечено вниманието към проблемите на милиарди хора по света, които все още нямат равни права..

публикувано на 22.03.19 в 11:05

Пещерното движение в България чества 90 години

Началото на проучванията на пещерите в България е поставено преди около 100 години. Първите изследване на пещерната фауна прави акад. Иван Буреш през 1922 г. като директор на Царския музей по това време. За рожден ден на националната спелеология е..

публикувано на 21.03.19 в 12:54