1300 студенти изброиха повече от 25 причини, за да останат и живеят в България

Снимка: pwc.bg

1 март донесе на 25 млади българи, освен традиционната българска мартеница, която се подарява за здраве и късмет на този ден, също отличия в конкурса за есе на тема „Твоите 25 причини да избереш България“. Поводът за конкурса и изборът на точно този брой наградени участници  даде съответната годишнина от стъпването в България на водеща световноизвестна консултантска компания. Мениджърският екип на компанията в България се стреми да подкрепи повече младите и амбициозни хора, които искат да останат и да се реализират в родината си. Организаторите съобщиха, че есета за участие в конкурса са изпратили над 1300 студенти на възраст между 18 и 24 години, като по регламент могат да участват и млади хора, учещи в чужбина. Наградата за най-добрите е стипендия на стойност 6000 лв., стаж в престижна компания в България – съобразен с интересите на студентите, както и осигурени срещи и менторство с високопоставени мениджъри на големи компании, които ще са полезни с опит и знания за бизнеса в страната ни. Впечатляващо е, че около 13% от авторите на есета, посветени на България, учат в 79 различни чуждестранни университети, част от които са в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия. От България са участвали възпитаници на 48 висши училища. Като най-предпочитани кариерни области у нас се открояват маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват обаче и кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература.

Кампанията „Твоите 25 причини да избереш България“ подкрепиха български популярни актьори, журналисти, издатели, спортисти. Всички победители в конкурса бяха поздравени лични от патрона на инициативата, президента Румен Радев.

Снимка: economic.bg
Той отдели време, за да разкаже на младите хора как сам е избрал професията на пилот и че тя остава за него по-ценна от всички други постове в държавата.

Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие, сподели Божидар Нейчев, един от инициаторите на кампанията.
Миналата година се навършиха 25 години откакто нашата компания е на българския пазар и се опитваме да отбележим това събитие. Решихме да не правим пищни коктейли, а по-скоро да ги вложим в една социално отговорна кауза. Реално всички в нашата компания решиха, че това е бъдещето на България. Затова призовахме българските студенти на възраст между 18 и 24 години, без значение от специалността в която учат, включително и българите, учещи в чужбина, да се включат. На всички тях предложихме да ни изпратят есе, в което темата е – техните 25 причини да изберат България. Представете си да сте на тази възраст и да имате възможност три пъти в годината да се видите и да получите съвет от някой, който е извървял пътя към своя успех. По-големия ефект се получава, ако тези, с които работиш, ги заразиш и тях. Успяхме да мобилизираме елита на страната, за да можем да дадем повече възможности на младото поколение. В студентските есета прочетохме и малко критика, по отношение на регламента, който позволява този конкурс да е отворен за студенти, които не са в България. Но този конкурс е точно за това – всички, където и да са сега, да изберат да се върнат в България и да докажат, че да се върнат в страната, не е стъпка назад. Имахме много запитвания на млади хора, които не попаднаха в първоначалния подбор, които питаха с какво тяхното есе не е на нивото на отличените. Имаше и по-груби реплики, но ние решихме да се спрем на позитивното. Но на фона на 1300 есета, негативните бяха само 2-3.“

Ето какво как един от успелите млади българи, подкрепящи кампанията, изброява накратко своите причини да избере България:

Аз съм Владо Николов и след като работих 15 години в чужбина, реших да се върна в България с цялото си семейство, не само защото камъкът си тежи на мястото, а и защото в България има страшно много възможности за развитие и работа. Тук са родителите ми, тук съм роден, тук искам да растат децата ми. Всеки има такива причини, които го привличат към България.

Още от рубриката
Вероника де Буур

Гимнастика и танци за бебета и възрастни с млад дух

„Всички ние танцуваме. Потропваме с крак, барабаним с пръсти и се движим ритмично, когато чуваме музика. Танцът е нещо естествено, което ни идва отвътре. Затова танцувайте!“ – приканва Вероника де Буур. От най-ранна детска възраст Вероника..

публикувано на 25.09.18 в 12:26

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00