България излезе от черния списък на ЕС и вече очаква висок ръст на БВП

Снимка: архив

Миналата седмица България бе извадена от „черния списък” на Европейския съюз на страните с прекомерни икономически дисбаланси, а Българската народна банка (БНБ) съобщи предварителни данни за ръста на БВП през миналата година. Първото събитие очевидно е положително, второто само пояснява как и защо България е била извадена от въпросния списък. Потвърдиха се прогнозите на Министерството на финансите за ръста на БВП през 2017 г., който според изчисленията на БНБ е достигнал 4 процента въпреки лекото забавяне до 3.6 на сто, регистрирано от Националния статистически институт през последното тримесечие на миналата година. Тук трябва да се напомни, че предварително правителството очакваше между 3.9 и 4 процента, докато Международният валутен фонд и Еврокомисията залагаха на 3.8на сто.

България беше включена в списъка на ЕС на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси преди 3 години по времето на финансовата криза, предизвикана от фалита на четвъртата по големина в страната Корпоративна търговска банка. От тогава досега мина доста време и немалко неща се промениха в областта на икономиката и политиката. Значителна роля за преминаването на страната в по-горната група на класацията на ЕС, тази на страните с икономически дисбаланси в компанията на Франция и Португалия, изигра възходът на българската икономика от тогава. Експертите на Европейската комисия смятат в един от най-сериозните професионални икономически анализи на страните от Евросъюза, че България е успяла да преодолее недостатъците и дисбалансите в банковия и небанковия финансов надзор; че е взела мерки за управление на риска в банковия сектор; че има подобрение на ситуацията на пазара на труда. И, естествено, че остава още доста да се направи, за да може страната да влезе в „белия” списък на отличниците без никакви икономически дисбаланси. Остават недовършени реформи във финансовия сектор, пазара на труда, междуфирмената задлъжнялост, законодателството за фалитите, образованието и т. н. Но за три години все пак немалко е свършено. Това е допълнителен коз в ръцете на София, която възнамерява в средата на тази година да подаде молба за членство в еврозоната, където много държат на икономическата стабилност. Това е също така още един убедителен аргумент в полза на усилията на страната да привлече повече чуждестранни инвестиции, които в последно време драматично намаляха.

На фона на тези положителни развития, също толкова ласкаещи управляващите, са прогнозите за икономическия ръст през тази година. Експертите смятат, че 2018 г. ще бъде пикът на икономическия цикъл в страната и БВП ще нарасне с около 4 на сто, а според Българската народна банка увеличението ще бъде даже 4.2 процента. Това, от своя страна, е реална възможност за преодоляване на оставащите икономически дисбаланси и проправя пътя на страната към групата държави без никакви дисбаланси. Не всичко естествено е наред, а това важи в най-голяма степен за конвергенцията, т. е. за догонването на жизненото равнище, постигнато в по-развитата част на Европа и задължително условие за влизането в еврозоната. Напредъкът в това отношение си остава бавен и все още пропастта е огромна – 6500 евро БВП на човек в България, 28 000 средно в Европа и 100 000 евро в Люксембург! Тук се добавят и неравномерното регионално развитие между проспериращата столица София и още няколко града, от една страна, и едни от най-бедните региони в целия Европейски съюз, от друга.

Експертите на Еврокомисията обаче смятат, че постигнатите нелоши икономически резултати на страната са добра почва за постепенно преодоляване на изоставането и за провеждането на по-задълбочени реформи във финансовия сектор и в политиката по заетостта, които са все още в незадоволително състояние. Основните сфери, в които се очаква също така прогрес са образованието, здравеопазването и въвеждането на прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата, като и в тези области се виждат добри шансове на фона на непоклатимата в последните години финансова стабилност на страната. Във връзка с оптимистичните очаквания за икономическия растеж тази година в България е добре да се съобразим с препоръката на шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която казва, че „Когато слънцето грее, трябва да се възползваш, за да поправиш покрива“. Защото наистина е по-лесно да се преодоляват проблеми, когато има благоприятни условия за това. Точно такъв е случаят с оставащите български икономически дисбаланси и добрата стопанска конюнктура в момента.

Още от рубриката

Икономиката с дефицит на работна ръка, търси чужденци и пенсионери, младите не искат да работят

Българската икономика върви добре, но все повече се задушава от липса на работна ръка, въпреки ръста на износа, вътрешното потребление и инвестициите. През 2018 г. ръстът на БВП достигна 3.1 на сто, а година по-рано беше 3.6 процента. Прогнозите..

публикувано на 26.03.19 в 11:46

България и Северна Македония: икономическите отношения набират скорост

С влизането в сила в началото на миналата година на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете съседки на Балканите - Република Северна Македония и Република България, те тушираха някои от историческите си спорове и..

публикувано на 12.03.19 в 11:04

Кандидати от всички сфери на бизнеса премериха сили в надпреварата за инвеститор на 2018 година

Общо 16 компании достигнаха до финала на конкурса „Инвеститор на годината“ за 2018 година. Кандидатите за приза бяха над 90 от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, науката и др. Какви са критериите, по които са..

публикувано на 11.03.19 в 10:51