Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният исторически музей в Сливен с дарение за бесарабските българи в Молдова и Украйна

БНР Новини

Регионалният исторически музей (РИМ) в Сливен дари свои издания на библиотеката „Христо Ботев” в Кишинев.  Тя е създадена през 1992г.от българската диаспора в Молдова и е филиал на градската библиотека. Книгите в нея са на бесарабски българи, българска класическа литература, а най-търсени са изданията, свързани с историята на прародината България. Тук на всеки празник се събират българите, провежда се курс по български език, създаден е и състав за народни танци. Едно тачено кътче от сънародниците ни в молдовската столица. За новото попълнение в библиотеката за Радио България разказва директорът на РИМ-Сливен Николай Сираков:




Не само на библиотеката „Хр. Ботев” в Кишинев, а и на Болградската гимназия в Украйна подарихме наши издания. Не трябва да забравяме, че по време на Руско-турската война от 1828-29 година, след оттеглянето на руските войски, голяма част от населението от Сливенско и Ямболско, заминава в днешна Бесарабия и се заселва там. Съвсем нормално е нашият музей да има специално отношение към тази проблематика. Тук работят специалисти, които правят  проучвания точно за тази емиграция. Няколко са били емигрантските вълни през различни години. Имало е и реемиграция. Идеята ни бе да им предоставим издания, които отразяват тази проблематика. Изпратихме предимно издания на РИМ- Сливен с изследвания и, разбира се, с акцент върху тази тема, чувствителна и за живеещите там наши сънародници. Обогатили сме изданията с материали с етнографски характер, археология и т. н. Целта ни е да популяризираме и да привлечем бесарабските българи към историята на прародината, да усетят, че ние мислим и работим за тях. Те са наши сънародници и трябва да запознаем по-младите хора с техните корени, че те са от нашите земи и район и тук са живели техните прадеди.

Има ли интерес от бесарабските българи да идват и да търсят своите корени на място?

Ние поддържаме тесни контакти с всички организации, които изразяват интересите на нашите бесарабски българи в Молдова. Много активно работим и с бесарабските българи в Украйна. Побратимени сме с град Мелитопол в Източна Украйна, около него има над 33 български села. Също така поддържаме тесни връзки с Одеса, където е съсредоточена голяма българска диаспора. Постоянно при нас идват бесарабски студенти. Водят се практики. Ние ги включваме и в наши проучвания. Преди няколко години участваха в археологическите разкопки на крепостта Туида (археологически паметник от епохата на късната античност).

Туида
Тогава с нас работиха бесарабски българи от Молдова и от Украйна. Идеята е чрез наука и култура да ги привлечем и да им покажем, че стоим твърдо до тях и ги подкрепяме. Смятам, че успешно изпълняваме тази нашата мисия.

Снимки: личен архив и bg.wikipedia.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25