Великденската ваканция: кратка, но силна за българския туризъм

Снимка: БГНЕС

През настоящите Великденски празници се очаква първият пик на туризма у нас, при затихващ сезон на зимните спортове. Около 330 хиляди българи се готвят да пътуват в празничните дни, от тях 280 хиляди – в България. Очакват се и около 170 хиляди чужденци да посетят страната ни. Тази година православният Великден е по-рано през април и попада в малко по-студено време. Това е добре за зимните курорти и недотам – за морските, тъй като те са в по-добра позиция в края на април – коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Но морските ни курорти имат възможности да компенсират с все по-развитите си СПА и уелнес-центрове. Около 40 хотела ще работят на морето. Нашият туризъм предлага пакети с услуги на изгодни цени. Българските туристи могат да прекарат тези 4 почивни дни в страната срещу средно 295 лева на човек. Около 60 хиляди от чуждестранните клиенти се очаква да бъдат румънци, които избират Северното Черноморие. Това са туристи, които вече няколко поредни години по Великден посещават нашите хотелски комплекси от висока категория. Харесва им продуктът, както и съотношението цена-качество и затова те са се превърнали в лоялни наши гости – каза проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара.

Още от рубриката

Фестивалът на пататника в Нареченски бани представя вкусовете на Родопите

В българската кухня пататникът е типично родопско ястие от картофи, лук, сол и джоджен, изпечено в тава, върху печка с дърва, или в пещ. Името му идва от „патати” – така наричат картофите в родопския край и колкото са селата в Родопите, толкова са..

публикувано на 20.07.18 в 10:21

Кюстендилци създадоха железопътен аудиотур

Кристиян Ваклинов и Анатоли Костов от гражданско сдружение "За теснолинейката" създадоха железопътен аудиотур по целия маршрут на влак "Родопи". Турът включва 23 точки с начална гара Септември и финална – гара Добринище. Теснолинейката е единствената ж...

публикувано на 15.07.18 в 08:00

Приходите от международен туризъм в България бележат силен ръст

По данни на БНБ, приходите от международен туризъм в България през първите четири месеца на 2018 г. са с близо 11% по-високи от периода януари-април година по-рано. Чуждестранните туристи са надхвърлили 1.772 млн., отбелязвайки ръст от 9.3%. В топ 5..

публикувано на 07.07.18 в 10:10