Duo Collage представя „Музиката на Латвия“

Duo Collage – Нона Кръстникова и Мария Русева
Снимка: личен архив

На 9 април, понеделник, българското Duo Collage ще изпълнипроизведения от латвийски композитори. Сопраното Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева са подготвили двадесетина песни, които ще прозвучат на оригиналния език.Концертът „Музиката на Латвия“ е част от успешния проект „Музиката на Европа“, който се осъществява със съвместните усилия на Софийската филхармония и НМА „Панчо Владигеров“. На нас се падна честта да представим песенно творчество на композитори от страната, на която е посветен концертът. Беше голямо предизвикателство. Като дуо имаме досега много реализирани програми, но повечето са се развивали около творчеството на сравнително познати композитори и произведения. Нотите, които получихме за този концерт, са от автори, които пишат в сферата на романтичната музикална стилистика. Техните имена: Емилс Дарзинш, Йекапс Мединш, Язепс Витолс, Ромуалдс Калсонс, Алфредс Калнинш, Янис Тйепитис и др.
Известно е, че националната култура на Латвия започва да се формира в края на ХIХ век. Дълги години преди това музикалното изкуство се развива в руслото на немската традиция. Произведенията, включени в програмата, са написани през ХХ век – от началото на столетието до 70-те години. Подготвяйки се за предстоящия концерт, двете изпълнителки за първи път имат възможност да се докоснат до латвийския език. Голяма помощ при разучаването на песните Нона получава от Зиедите Рункуле – пианистка, която работи в НМА „Панчо Владигеров“.
Тя не само ми помогна с произношението, но и преведе текстовете на песните, което е изключително важно за изпълнителя. Латвийският е най-странният език, на който съм пяла досега, но не ми се иска да подчертавам това. Оказа се, че той е много мелодичен език, много лесно се пее на него. Освен това, творбите са написани с добро познаване на вокалната музика, много са приятни за пеене, а също и за слушане. Мисля, че хората, които ще дойдат на концерта ни, ще се изненадат приятно. Както е и при други народи, в началото, когато се създава националната музикална култура, композиторите са били повлияни от школите, в които са се обучавали. А те са учили композиция главно в Русия и Германия. В някои от произведенията това се усеща. Има и няколко на фолклорна основа. Самата поезия е любовна и много нежна. Песните са много хубави, всяка има своя чар. Голяма красота е тази музика.
Още от рубриката

Различният Свилен Ноев с нови проекти

Свилен Ноев е познат като фронтмен на група „Остава“, създадена преди 27 години в Габрово. Тогава, заедно с Георги Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – бас китара, Даниел Иванов – барабани и Александер Марбург – китара, създават една от..

публикувано на 10.07.18 в 08:05

A to Jazz’2018 обещава открития и емоции

Искаме да възпитаваме децата и младежите в по-добра звукова и емоционална среда, а на традиционните почитатели на тази музика да сбъдваме мечтите. Вдъхновени сме, защото джазът е музика на момента, на импровизацията, на свободния дух – споделя..

публикувано на 06.07.18 в 10:55

Възрожденецът на българската музика и култура

Големият български творец Филип Кутев е емблематична фигура за националната ни култура, а композиторското му наследство, признато за класика, и до днес се радва на световно признание и възторг. Роден в Айтос, той завършва Музикалното училище и..

публикувано на 05.07.18 в 11:55