В билкарницата на Любен Пенков може да се намери отвара за всяка болежка

Всяко семейство пази поне една рецепта за вълшебна смес от билки, датираща от времето на своите предци. Но има и систематизирано знание, което, ако попадне в точните ръце, може да обогати съвременния метод на лечение и някой път да се окаже дори единственото решение.

Любен Пенков смята себе си за билкар трето поколение. Той вече четвърта година успешно предлага лековитите отвари в своята билкарница.
Знанието сме го наследили от бабата и дядото на моята съпруга – те дълги години са били билкари, след това нейните родители, а сега и ние – разказва Любен Пенков. – Това наследство засяга местата, където растат билките, как се берат, сушат, съхраняват, приготвят, изобщо целия процес на работа от гората до пакета. Има много специфични неща например ако даденото растение не се съхранява правилно след обирането, няма да може да се работи с него. Или пък ако не се набере правилно, догодина няма да го има на същото място. На пръв поглед нещата не изглеждат сложни, но всъщност не е така – нужни са много работа и грижи, за да се получат качествени продукти.

Всички билки, които Любен Пенков предлага, са диворастящи от Сливенския Балкан. С едно малко изключение – лавандулата, но тя се отглежда в малки количества и не е предназначена за по-едри поръчки. Годишно през ръцете на билкаря минават тонове растения. От всеки вид билка той бере по около 200 кг., които влага в различни комбинации в зависимост от болестта. Близо 90 билкови смеси срещу кашлица, подагра, диабет, синузит, проблеми с бъбреците, с простатата, с черния дроб, с щитовидната жлеза могат да се намерят в стационарната му билкопродавница и в онлайн магазина. Любен Пенков не променя наследените рецепти на практика за всички болести, тъй като, по думите му, са успешни и лековити.

Снимка

В някои случаи, преди да се приемат билки, е хубаво да се направи консултация с лекар – особено когато болестта е в по-напреднал стадий
– съветва билкарят. – За щастие, лекарите все повече започват да препоръчват лечението с билки за разлика отпреди десетина години, когато то не е било толкова популярно сред тях. Аз самият членувам в Националната асоциация на билкарите в България, където обменяме добър опит и всички колеги споделят мнението, че наистина се засилва билколечението, препоръчано от лекар. От друга страна, хората също започват да обръщат голямо внимание на тези продукти, защото са безвредни и имат добро лечебно действие.

Докато натрупа знание и опит, Любен Пенков заедно със съпругата си учи “занаят” при възрастните билкари. Преди четири години започва самостоятелен бизнес, а през м. г. завършва шестмесечен бизнес курс и взема трета награда в конкурса на фондация “Тръст за социална алтернатива” за иновативни идеи. Със спечелените 5 хил. лв. той купува място, на което иска да построи билкозаготвителен цех с голям обем на работа. Засега не ползва помощи отвън, но обмисля да кандидатства с проект за европейска субсидия, за да успее да разшири бизнеса си.

Снимка

А тъй като вече сме в началото на пролетта, ето един съвет от билкаря с каква отвара да преборим сезонната умора и да укрепим имунитета си.

Черният бъз помага не само срещу пролетната умора, но също засилва имунната система и метаболизма – препоръчва Любен Пенков. – От него се вземат по няколко топчета на ден. Освен това копривата е много хубава за този сезон, както и билката бабини зъби.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58