Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични „шедьоври“, на които Мона Лиза загадъчно се усмихва, но най-често зад гърба на някой от средностатистическите земни жители. Фотографът Никола Михов, който дели живота си между София и Париж, посвещава 4 години от работата си на кадрите, които по невероятен начин „хващат“ образите на туристите пред Мона Лиза в момент на селфи в Лувъра. „Туристите стават все по-екзалтирани, променя се обликът им – от европейци и американци към азиатци, което може би е отражение и на икономическия контекст. За този проект се вдъхновявам от естетиката на кадрите, които получават туристите, на телефоните и цялата блъсканица, в която е много трудно да кадрираш и често тълпата кадрира вместо теб. Във всяка снимка стърчи част от ръка, крак, ухо и това е част от пренасянето на атмосферата“, споделя Никола Михов. Изложбата му „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 2 май в галерия Synthesis в София.

Още от рубриката

Фестивалът „София Менар“ събира отново любителите на киното

Българската столица е домакин на 11-тото издание на филмовия фестивал „София Менар“. Тази година той е посветен на игралното, документалното и късометражното кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка и среща своята публика с 40 заглавия,..

публикувано на 19.01.19 в 08:15

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00