Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични „шедьоври“, на които Мона Лиза загадъчно се усмихва, но най-често зад гърба на някой от средностатистическите земни жители. Фотографът Никола Михов, който дели живота си между София и Париж, посвещава 4 години от работата си на кадрите, които по невероятен начин „хващат“ образите на туристите пред Мона Лиза в момент на селфи в Лувъра. „Туристите стават все по-екзалтирани, променя се обликът им – от европейци и американци към азиатци, което може би е отражение и на икономическия контекст. За този проект се вдъхновявам от естетиката на кадрите, които получават туристите, на телефоните и цялата блъсканица, в която е много трудно да кадрираш и често тълпата кадрира вместо теб. Във всяка снимка стърчи част от ръка, крак, ухо и това е част от пренасянето на атмосферата“, споделя Никола Михов. Изложбата му „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 2 май в галерия Synthesis в София.

Още от рубриката

Богата културно-музикална програма радва плевенчани през юли и август в парк „Кайлъка“

Музикални празници на сцената на летен театър "Кайлъка" в Плевен   организира през юли и август Плевенската филхармония. На 27 юли от 21,00 часа Русенската филхармония ще представи своята продукция "Империя на Мюзикъла". Специално участие в нея ще..

публикувано на 21.07.18 в 08:05

Каскадьорът Тодор Лазаров: Адреналинът винаги е повече от страха

Живот пълен с изненади и предизвикателства. Така най-кратко можем да опишем пътя на нашия сънародник Тодор Лазаров от едно малко селце в Благоевградско до снимачната площадка на някои от най-касовите продукции в Холивуд. Да бъде каскадьор или..

публикувано на 18.07.18 в 10:40

“Пуснете музиката” били предсмъртните думи на диригента Емил Чакъров

Застиваше на сцената смирен, със сключени в молитва длани. И оркестърът се преобразяваше в олтар, пред който да се принесе в дар и жертва, само и само да измоли, макар и мимолетно, още веднъж да бъде осенен.   Музика. Пуснете музиката . Това..

публикувано на 16.07.18 в 11:01