Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични „шедьоври“, на които Мона Лиза загадъчно се усмихва, но най-често зад гърба на някой от средностатистическите земни жители. Фотографът Никола Михов, който дели живота си между София и Париж, посвещава 4 години от работата си на кадрите, които по невероятен начин „хващат“ образите на туристите пред Мона Лиза в момент на селфи в Лувъра. „Туристите стават все по-екзалтирани, променя се обликът им – от европейци и американци към азиатци, което може би е отражение и на икономическия контекст. За този проект се вдъхновявам от естетиката на кадрите, които получават туристите, на телефоните и цялата блъсканица, в която е много трудно да кадрираш и често тълпата кадрира вместо теб. Във всяка снимка стърчи част от ръка, крак, ухо и това е част от пренасянето на атмосферата“, споделя Никола Михов. Изложбата му „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 2 май в галерия Synthesis в София.

Още от рубриката

Елисавета Багряна – една от вечните българки

Тази година отбелязваме 125 години от рождението на прочутата българска поетеса Елисавета Багряна ( родена на 29. 04. 1893 г. ) . По този повод в Столична библиотека бе открита изложбата „Аз – Багряна”. Експозицията е част от кампанията..

публикувано на 18.04.18 в 11:47

София – световна столица на изкуството от хартия

С две изложби в Националния дворец на културата започна осмото издание на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. А Световната асоциация на авторите, работещи с хартия (IAPMA ) ще има тук свой конгрес, който ще съпътства фестивала. Засега такъв..

публикувано на 13.04.18 в 11:01

Филмовият фестивал, който ни среща с всички изкуства

Официалното откриване на Master of Art е на 12 април с филма „Да танцуваш Бетовен“ на режисьора Аранча Агире. Лентата е запечатала усилената подготовка на балетисти и музиканти, участници в уникален спектакъл в Токио. Същата вечер, но два часа..

публикувано на 12.04.18 в 12:41