Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографът Никола Михов изследва защо Мона Лиза се превръща в „звезда“ на селфи манията

Селфи с Мона Лиза е хитът сред световните туристи, които посещават Лувъра и попадат в плен на загадъчната усмивка на шедьовъра на Леонардо. Ако преди десетилетия реакциите са били просто съзерцание или нищо, днес селфи манията отбелязва милиарди лични „шедьоври“, на които Мона Лиза загадъчно се усмихва, но най-често зад гърба на някой от средностатистическите земни жители. Фотографът Никола Михов, който дели живота си между София и Париж, посвещава 4 години от работата си на кадрите, които по невероятен начин „хващат“ образите на туристите пред Мона Лиза в момент на селфи в Лувъра. „Туристите стават все по-екзалтирани, променя се обликът им – от европейци и американци към азиатци, което може би е отражение и на икономическия контекст. За този проект се вдъхновявам от естетиката на кадрите, които получават туристите, на телефоните и цялата блъсканица, в която е много трудно да кадрираш и често тълпата кадрира вместо теб. Във всяка снимка стърчи част от ръка, крак, ухо и това е част от пренасянето на атмосферата“, споделя Никола Михов. Изложбата му „Моя Лиза“ може да бъде видяна до 2 май в галерия Synthesis в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05