Национален протест спря проект за реформа на трудоустрояването

Стотици хора с увреждания от цяла България протестираха пред Министерския съвет, за да отстоят правата си и да поставят искания за достоен живот. Националният митинг беше провокиран от намерение на правителството за реформа в дейността на Трудово-експертната лекарска комисия (ТЕЛК), която може да лиши хиляди хора от инвалидна пенсия и работа.

Според проекта на наредба, който беше оттеглен след натиск от страна на множество неправителствени организации, медицинската експертиза няма да е достатъчна за получаването на инвалидна пенсия, а ще се прави и преценка за работоспособността. Целта е хората с по-леки заболявания, които могат да работят, да не получават финансова помощ и парите да се пренасочват към заетост. Другото предложение предвижда инвалидната пенсия да зависи от основното заболяване, но не и от придружаващите го увреждания. По този начин ще бъдат намалени помощите, а някои болни ще се лишат напълно от тях.

Елена Саръева е една от 200 хилядите граждани, които попадат под ударите на реформата. Прикована в инвалидна количка заради детски паралич, на 69 години тя е принудена да работи, защото не може да оцелее с пенсията си от 140 лева. Всъщност тя е сред малкото “щастливци” в подобно положение, които упражняват трудова заетост.
СнимкаЕлена Саръева е дошла чак от Крумовград, за да подкрепи съсъдбениците си и казва, че не вярва правителството да се откаже от промените. Ето какви действия очаква тя от страна на управляващите:

Най-вече доходите на хората с увреждания да се вдигнат и да се разкриват повече работни места за тях – казва Елена Саръева. – Това ще им създава и самочувствие, и пълноценен начин на живот. Иначе ще продължават да живеят като просяци – специално моите близки, които са в подобно положение, така живеят. И ако някой не им помага, те не могат да се справят. Повечето хора с увреждания дават почти всичките си пари за лекарства, и то за много скъпи. А със социалната добавка от 10 лева какво могат да си купят, може би един аналгин?
Хората с увреждания са едни от най-бедните не само в България, но в Европа и по света
, заяви на митинга Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС и подчерта, че нито едно право не трябва да се губи по време на реформа, а да се надгражда.А председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев добави, че оценката на работоспособността трябва да се разглежда с нов подход спрямо компенсиращия доход, за да може хората да разполагат с повече средства за медицинско обслужване, диетично хранене, рехабилитация и много други нужди.
Нуждаем се от нова политика за трудова заетост, която да гарантира пълноценната интеграция в обществото – обърна се той към протестиращите. – Това обаче няма как да стане без включващо образование и ревизия на трудовото посредничество. Дошъл е моментът, в който държавата да принуди работодателите да въведат квотния принцип, гарантиращ заетост на хората с увреждания във всяка фирма. И ако не бъдем чути, отново да изпълним площадите, да затворим основни пътни артерии и с всички позволени средства да продължим протеста си.

Часове по-късно премиерът Бойко Борисов коментира, че кабинетът няма намерение да навреди на никого, но подчерта, че корупционните схеми в ТЕЛК трябва да бъдат спрени. По този повод Васил Долапчиев каза, че проблемът с фалшивите документи за инвалидност се преувеличава и подкрепи твърдението си с факта, че хората с увреждания в Европа са 15 процента от населението при 8 на сто у нас. Той попита също така кой корумпиран лекар у нас е предаден на съд.

Предстоят разговори на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с представители на национално представителните организации за хората с увреждания.

Снимки: БГНЕС и Диана Цанкова

Още от рубриката

Да не се чувстваме безгласни, прикани Десислава Стефанова - Българка на годината на ДАБЧ

За девета година Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) връчи отличието Жена на годината. Номинирани за наградата на името на Света Злата Мъгленска бяха 15 българки от целия свят, които възпитават децата на нашите сънародници зад граница..

публикувано на 19.04.18 в 16:12

Изложбата “Болести и лечение през вековете” представя кратка история на медицината по нашите земи

Древните лечители по нашите земи притъпявали болката от скалпела с мандрагора, уповавали се на божествата и вярвали в силата на билките. А наследниците им дори и днес стъпват върху атавистичното им на моменти знание. Болестите, които са..

публикувано на 17.04.18 в 12:13
Маргарита Стоянова

За селския мол в Габрово и инициативата „Забравените традиции, живи вкусове”

„Селски мол”– лъскава помпозна сграда с магазини и офиси в центъра на някое селце? Не! Става въпрос за базар-изложение, наречен така съвсем на шега, но вече придобил голяма популярност. Идеята за създаването на селския мол принадлежи на четири..

публикувано на 17.04.18 в 10:58