Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на седмото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“

БНР Новини
Златка Ставрева
Снимка: личен архив

Традиция е да се организират музикални събития през летните месеци, особено в курортните места. Така туристите получават своеобразен „културен бонус“ към ваканцията си, а участниците – пъстра публика от различни националности. Сред утвърдените форуми у нас е международният фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“, провеждан в „Морския парк“ на Китен. Тази година е в дните между 6 и 10 юни. Основател и директор на форума е народната певица Златка Ставрева. Партньори в организацията са сдружение „Атлиманска огърлица“, община Приморско (част от която е Китен) и кметството-домакин.




През 2018 г. е седмото издание на нашия фолклорен фестивал – разказва Златка Ставрева. – Провежда се под патронажа на д-р Димитър Германов – кмет на община Приморско. Тази година посвещаваме фестивала на десетгодишнината от членството на България в Европейския съюз и българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Нашето мото е „Фолклорът и традициите – европейски път към успеха“. Тук, където Странджа целува морето, е уникално. Нашата легендарна планина и предци са ни оставили хилядолетна история, съхранила в духовното си пространство наследство от няколко различни култури.




С радост посрещаме колективите в това екзотично място на Южното Черноморие, където се намират заливът Атлиман и неговият красивия и чист плаж. Фестивалът е част от Културния календар на Министерството на културата и Министерството на туризма. Сценичните изяви на участниците се оценяват от авторитетно жури с председател проф. д-р Лозанка Пейчева – фолклорист и музиколог. В състава му са световноизвестната народна певица Янка Рупкина, както и именити фолклористи – доц. Донна Михайлова, преподавател в института „Ипполитова-Иванова“ в Москва, доц. Венцислав Димов от БАН, Дора Барева – хореограф и член на Международния съвет по танци към ЮНЕСКО, Николай Чапански – музикален редактор в Радио Пловдив и собственик на в. „Фолклорен хоризонт“. Тази година публиката ще се наслади на изпълненията на състави от Русия, Косово, Австрия, Македония, Гърция, Украйна, Полша, Румъния, Турция. Сред тях са ансамбъл „Карусел“-Москва, вокален ансамбъл „Глас“ от Австрия. Все още приемаме заявки за участие на ансамбли, танцови и вокални групи, солисти. Срокът е 15 май.

От г-жа Ставрева научихме също, че организаторите са се погрижили гостите на фестивала да разгледат тракийското светилище Бегликташ, да посетят музея „Тайни от морското дъно“ в Китен, както и Историческия музей в Приморско и да видят уникалното златно съкровище, открито в тракийска надгробна могила в местността Силихляр.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30