Двама български творци откриха съвместна изложба във Венеция

Снимка: heveniceinsider.com

Експозицията „Пазители“, открита навръх Гергьовден във Венеция, включва 25 икони на художничката Лили Владимирова и 17 скулптури на акад. Крум Дамянов. Кураторът проф. Джулиано Пизани я определя като един „уникален диалог между творци“ заради сполучливото съчетание между модерна стилистика и класическо изпълнение. Името й не е избрано случайно, заяви при откриването министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, тъй като онова, към което се стремим като европейци, е да опазим единството и всичко, което сме постигнали, независимо от нашите различия, вяра, език и националност. В словото си тя припомни, че с началото на българското европредседателство е започнала и инициираната от Европейската комисия Европейска година за културно наследство, а „образованието и културата стоят в основата на европейската ни идентичност“. Изложбата ще остане във венецианската галерия „Мизерикордия“ до края на месец май.

Още от рубриката

“Песента на дървото” звучи в етнографския музей

Културните достижения на европейската цивилизация навлизат с устрем в новоосвободеното ни отечество и срещат радушен прием в сърцата на жадните за нови знания и преживявания българи. Как се заражда градската култура – с откриването на..

публикувано на 14.01.19 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Пловдив – във фокуса на световните медии

Днес е кулминацията на дългия празничен уикенд 11-13 януари, в който се открива проектът „Пловдив – европейска столица на културата 2019”. Спектакълът „Ние сме всички цветове“ ще бъде в самото сърце на града на издигнатата специално за целта..

публикувано на 12.01.19 в 08:00
Паметникът на Яворов в Чирпан

Яворовите януарски дни – поетичен празник, който пази живо наследството на поета

През 2019 година се навършват 141 години от рождението на „българския световен поет“ Пейо Тотев Хаджииванов Крачолов, по-познат със своя псевдоним, даден му от Пенчо Славейков през 1899 година – Пейо Яворов . Причината Тодор Иванов, председател..

публикувано на 11.01.19 в 11:31