Двама български творци откриха съвместна изложба във Венеция

Снимка: heveniceinsider.com

Експозицията „Пазители“, открита навръх Гергьовден във Венеция, включва 25 икони на художничката Лили Владимирова и 17 скулптури на акад. Крум Дамянов. Кураторът проф. Джулиано Пизани я определя като един „уникален диалог между творци“ заради сполучливото съчетание между модерна стилистика и класическо изпълнение. Името й не е избрано случайно, заяви при откриването министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, тъй като онова, към което се стремим като европейци, е да опазим единството и всичко, което сме постигнали, независимо от нашите различия, вяра, език и националност. В словото си тя припомни, че с началото на българското европредседателство е започнала и инициираната от Европейската комисия Европейска година за културно наследство, а „образованието и културата стоят в основата на европейската ни идентичност“. Изложбата ще остане във венецианската галерия „Мизерикордия“ до края на месец май.

Още от рубриката

В приказния стъклен свят на Момка Пеева

Стъклени накити, предмети и произведения на изкуството греят с щедрата палитра на художник благодарение на една българка, която емигрира в Съединените щати с единствената мечта... да бъде баба. Ала двайсет години по-късно фирмата й за цветове край..

публикувано на 17.08.18 в 10:17

Столична община ще стимулира съвременното изкуство с помощта на нова програма

Новата програма "Навън", която е включена в стратегията "София - творческа столица", ще подпомага представянето на произведения на изкуството в публичните пространства, съобщиха от Столичната община. От 2019 година ще бъде подкрепено създаването и..

публикувано на 16.08.18 в 09:42

Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са..

публикувано на 10.08.18 в 08:00