Двама български творци откриха съвместна изложба във Венеция

Снимка: heveniceinsider.com

Експозицията „Пазители“, открита навръх Гергьовден във Венеция, включва 25 икони на художничката Лили Владимирова и 17 скулптури на акад. Крум Дамянов. Кураторът проф. Джулиано Пизани я определя като един „уникален диалог между творци“ заради сполучливото съчетание между модерна стилистика и класическо изпълнение. Името й не е избрано случайно, заяви при откриването министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, тъй като онова, към което се стремим като европейци, е да опазим единството и всичко, което сме постигнали, независимо от нашите различия, вяра, език и националност. В словото си тя припомни, че с началото на българското европредседателство е започнала и инициираната от Европейската комисия Европейска година за културно наследство, а „образованието и културата стоят в основата на европейската ни идентичност“. Изложбата ще остане във венецианската галерия „Мизерикордия“ до края на месец май.

Още от рубриката

Художникът Николай Делиянев представя свой новаторски стил в изложбата "Загадката на вибрациите"

Абстрактни картини, в които колкото повече се вглеждаш, толкова повече усещаш вибрациите на цветовете, светлината и дори въздуха, такова е общото впечатление от първата самостоятелна изложба на младия български художник Николай Делиянев в София. Тя..

публикувано на 18.10.18 в 11:49

Среща с хармонията, уважението и покоя

Ако все още не сте посетили някое от многобройните събития от програмата на 29-ите Дни на японската култура в България, може да го направите до края на ноември. Фестивалът Aniventure Comic Con, изложби, посветени на традиционни японски изкуства..

публикувано на 17.10.18 в 11:29
„Географията“ на Идриси – един от четирите пълни преписа, запазени в света.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ пази третия по големина в света архив от османотурски документи

Сред книжните съкровища – притежание на България, е османотурският архив, съхраняван във фондовете на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Основите му са положени още с откриването на Националната (тогава Народна) библиотека – първата..

публикувано на 16.10.18 в 14:42