Двама български творци откриха съвместна изложба във Венеция

Снимка: heveniceinsider.com

Експозицията „Пазители“, открита навръх Гергьовден във Венеция, включва 25 икони на художничката Лили Владимирова и 17 скулптури на акад. Крум Дамянов. Кураторът проф. Джулиано Пизани я определя като един „уникален диалог между творци“ заради сполучливото съчетание между модерна стилистика и класическо изпълнение. Името й не е избрано случайно, заяви при откриването министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, тъй като онова, към което се стремим като европейци, е да опазим единството и всичко, което сме постигнали, независимо от нашите различия, вяра, език и националност. В словото си тя припомни, че с началото на българското европредседателство е започнала и инициираната от Европейската комисия Европейска година за културно наследство, а „образованието и културата стоят в основата на европейската ни идентичност“. Изложбата ще остане във венецианската галерия „Мизерикордия“ до края на месец май.

Още от рубриката

От „А” до „Я” в графити

На 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в столичната галерия Gifted Sofia беше открита международна изложба, посветена на кирилицата в графити. Събитието се организира за втора поредна година, а куратор е..

публикувано на 25.05.18 в 11:25
Изображения на глаголически букви. Св. Кирил е замислил глаголическата „А” с формата на кръст, защото е смятал азбуката за свято дело.

Българската азбука – духовно наследство с непреходна стойност

Един от най-тачените дни в празничния ни календар – 24 май, е Денят на буквите, на българската азбука, създадена през втората половина на IX век. Този ден ни връща столетия назад, припомняйки ни едно наследство, изгряло със своята духовна светлина..

публикувано на 24.05.18 в 08:00

Отличието „Златен век” извежда най-талантливите дейци на културата под светлините на прожекторите преди 24 май

В навечерието на най-българския празник – 24 май, Министерството на културата в лицето на министър Боил Банов отличи с държавната награда „Златен век“ бележити личности от областта на културата и изкуствата. Церемонията по традиция се състоя в..

публикувано на 22.05.18 в 11:59