Homage to Ella Fitzgerald – нов проект на Хилда Казасян

Снимка: БГНЕС

През 2017-а световната музикална общност отбелязваше три 100-годишнини – от рождението на Ела Фицджералд, на Дизи Гилеспи и Телониъс Монк. Това бе повод много музиканти да правят техни трибюти, както и да пресъздават по свой начин техните наистина вечни композиции и изпълнения. Новият проект на Хилда Казасян – Homage to Ella Fitzgerald, е поредното музикално предизвикателство, провокирано от таланта на американската джаз дива. Проектът съдържа 12 от нейните популярни песни, които Хилда Казасян представя с Христо Йоцов (ударни) и Димитър Карамфилов (контрабас). Но как започва всичко:
Провокаторът на тази идея е джаз певицата Мирослава Кацарова – организатор на най-добрия за мен джаз фестивал у нас – Пловдив джаз фест. Тя ни била поканила за участие в него миналата пролет. Но се оказа, че и тримата сме забравили. Седмица преди да започне, а това се случва всяка година в началото на ноември, Мирослава ни напомни, че ние откриваме изданието с трибют за Ела Фицджералд. Аз много се притесних и буквално за два дни трябваше да избера песните, а за пет – да ги науча. Наложи се Христо Йоцов и Живко Петров много бързо да направят аранжиментите. И понеже, както казах, музикантите, с които обикновено работя (Христо Йоцов и Димитър Карамфилов) бяха забравили за поетия от нас ангажимент и нямаше как да са с мен на този концерт, аз за първи път представих програмата, посветена на годишнината от рождението на  Ела Фицджералд с JP3 (Живко Петров – пиано, Веселин Веселинов-Еко – бас и Димитър Семов – ударни). След това Христо Йоцов изслуша записа на концерта, много му хареса и даде предложение да запишем цял албум и да направим турне с него. Първоначално не вярвах, че това ще се случи. Но ето, че вече е факт. Събрахме се и създадохме проект, различен от всичко, направено до сега, най-вече като аранжименти. В крайна сметка целият работен процес по албума продължи 12 дни. Когато нещо трябва да се случи, то наистина се получава. И е факт, че Христо и Живко направиха много различни аранжименти на тези толкова познати песни на Ела Фицджералд.

На промоцията на албума, която беше в края на април, отново импровизирахме и направихме много нови неща. Това всъщност е първият ми изцяло джазов албум. Самата музика предразполага всеки от изпълнителите да има свобода да дава от себе си най-доброто.

Турнето обхваща Бургас, Пловдив, Стара Загора, Добрич, Варна и Русе. Отново съм избрала театралните зали за нашите концерти. На 7 септември ще представим албума и на празниците на изкуствата „Аполония“ в амфитеатъра на Созопол. Режисьорът Васил Къркеланов засне концерта на промоцията, но вярвам, че всеки един от тях е различен и това е красотата на живото изпълнение.

Още от рубриката

Започва Международният джаз фестивал в Банско

Международният джаз фестивал в Банско тази година се провежда между 4 и 11 август. По традиция концертите са на откритата сцена в центъра на града, както и на различни камерни сцени в малки и големи заведения в планинския курорт. Двадесет и..

публикувано на 03.08.18 в 11:00

Джаз фестивал „Варненско лято“ – истински професионализъм, макар и в „бутиков“ вариант

Джаз форумът, провеждан в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, по традиция представя интересна програма, известни имена от световната сцена, както и младите надежди на „свободната музика“. Провежда се на открито – в..

публикувано на 01.08.18 в 14:56

„Неотъпкана пътека“ – фестивал за камерна музика в Родопите

Лятото е чудесен сезон да се реализират много творчески идеи. Природата е едно от вдъхновенията за тях, а фестивалът за камерна музика „Неотъпкана пътека“ е именно такова събитие. От 3 до 6 август в Ковачевица тишината на потъналото в зеленина..

публикувано на 31.07.18 в 11:56