Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал” за принос към културните ценности на Европа

Снимка: БТА

Българската академия на науките бе домакин на 19-то Общо събрание на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA – All European Academies). То бе съпътствано от  научен симпозиум на тема: „Науката във времена на предизвикателство за доверие и изпитание”. Обсъдени бяха фундаментални проблеми като доверието към научната експертиза и факти, ролята на науката при вземане на решения и др. Състоя се и конференция по проект САПЕА – „Научни становища за политиката от европейските академии”. Тези събития са част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.

На тържествена церемония еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи наградата „Мадам дьо Стал”. Призът се присъжда всяка година от ALLEA за принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция. Носител на наградата за 2018 г. е професор Андреа Петьо  от Централноевропейския университет в Будапеща. Г-жа Петьо работи в областта на джендър-изследванията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55