Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разград е домакин на най-престижното световно есперантско мероприятие

БНР Новини
Снимка: личен архив

Вече близо 30 години за няколко дни в началото на юни Разград се превръща в средище на световното есперантистко творчество. Причината за това е провеждането на най-престижното есперантско мероприятие ЕКРА – есперантска творческа среща „Абритус“. Тази година организаторите посрещат гости от Румъния, Сърбия, Турция и България. Тридневният форум ще започне с вечер на есперантското изящно слово на 1 юни. На следващия ден ще бъдат обявени победителите в Международния литературен конкурс за есперантска поезия и хумор, в който тази година участват творби от Русия, Казахстан, Румъния, Сърбия и България.

СнимкаПреди 1989 г. езикът есперанто беше много разпространен в България, може би поради факта, че чрез него можеше да се пътува в чужбина. Сега тази възможност я има всеки и затова се наблюдава отлив от есперантисти“, казва Иваничка Маджарова, заместник председател на Есперантския дом на културата в Разград. В момента в лудогорския град има около 40 есперантисти, които владеят езика на различно ниво. Най-известният разградчанин есперантист, обиколил света и прославил града си е Стефан Минков. Минков е роден през 1883 г. Много модерният тогава международен език научава като ученик в Морското училище във Варна, разказва Иваничка Маджарова. Той е почетен член е на Световната есперантска организация, доживява до 99 годишна възраст, като 62 години от тях посвещава на езика есперанто.



Снимки: личен архив на Иваничка Маджарова, Садет Кърова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14