Фестивал в памет на Макгахан

Снимка: архив

За 40-та поредна година, в Ню Лексингтън, малко градче в сърцето на щата Охайо, САЩ, се провежда фестивал в памет на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, дал огромен принос за освобождението на България от османско владичество и пожертвал живота си за тази кауза. Той започва работата си като военен кореспондент във Франция, по време на Франко-пруската война и Парижката комуна (1870-1871). През 1876г. пише за лондонския вестник „Дейли нюз”/ поредица репортажи от България след потушаването на Априлското въстание. Посещава Батак, където е извършено най-голямото изтребление на мирни жители. Публикува потресаващ очерк за трагичната съдба на българската героиня Райна Княгиня, изтезавана от поробителите. Неговите кореспонденции са имали голям отзвук в целия свят. И най-вече във Великобритания, където правителството поддържа целостта на Османската империя, но общественото мнение до голяма степен се обръща в подкрепа на българската кауза. По време на Руско-турската освободителна война Макгахан отново е военен кореспондент. Пише за героичната защита на Шипченския проход от руси и българи – „българските Термопили”, където се решава изходът на войната. Достига до Цариград и става жертва на епидемията от тиф, която коси победилата вече руска армия.

Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран по повод 100-годишнината от неговата кончина през 1978-а година.  Дотогава журналистът е малко известен в родния си град, въпреки че на магистралата пред града е поставен надпис: „Наблизо е родното място на Макгахан, борец за свободата на България” Преди 40 години група американци от български произход, жители на Кливланд, поемат инициативата и успяват да получат подкрепата на местната общественост за ежегоден фестивал в памет на журналиста. Почетен гост на този юбилеен фестивал е посланикът на Република България в САЩ Тихомир Стойчев.

Още от рубриката
Нишите са разположени на височина до 50 метра от земята.

Скални загадки от стари времена край село Дъждовница

В Източните Родопи и особено по поречието на Арда множество култови ниши, изсечени в скалите в древността, повече от век привличат вниманието на археолози и изследователи-любители. Въпреки това те все още крият множество загадки за тяхната поява –..

публикувано на 06.06.18 в 13:00
Преображенският манастир

Архитектурното наследство на първомайстор Кольо Фичето

Църквата „Св. Троица” в Свищов, мостът над река Дряновска в Дряново, църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и Къщата с маймунката във Велико Търново, част от Преображенския манастир заедно с камбанарията, Покритият мост в Ловеч… Трудно е да изброим..

публикувано на 03.06.18 в 08:30

Жаблянският манастир „Св. Йоан Кръстител“ – живот, отдаден на труда и Бога

Жаблянският манастир „Св. Йоан Кръстител “ е сгушенв пазвите на Конявската планина, недалеч от с. Жабляно . В него монасите се издържат сами, така, както е казано в Библията, човек „с труд да изкарва прехраната си“. Няма точна дата за..

публикувано на 03.06.18 в 08:30