Фестивал в памет на Макгахан

Снимка: архив

За 40-та поредна година, в Ню Лексингтън, малко градче в сърцето на щата Охайо, САЩ, се провежда фестивал в памет на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, дал огромен принос за освобождението на България от османско владичество и пожертвал живота си за тази кауза. Той започва работата си като военен кореспондент във Франция, по време на Франко-пруската война и Парижката комуна (1870-1871). През 1876г. пише за лондонския вестник „Дейли нюз”/ поредица репортажи от България след потушаването на Априлското въстание. Посещава Батак, където е извършено най-голямото изтребление на мирни жители. Публикува потресаващ очерк за трагичната съдба на българската героиня Райна Княгиня, изтезавана от поробителите. Неговите кореспонденции са имали голям отзвук в целия свят. И най-вече във Великобритания, където правителството поддържа целостта на Османската империя, но общественото мнение до голяма степен се обръща в подкрепа на българската кауза. По време на Руско-турската освободителна война Макгахан отново е военен кореспондент. Пише за героичната защита на Шипченския проход от руси и българи – „българските Термопили”, където се решава изходът на войната. Достига до Цариград и става жертва на епидемията от тиф, която коси победилата вече руска армия.

Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран по повод 100-годишнината от неговата кончина през 1978-а година.  Дотогава журналистът е малко известен в родния си град, въпреки че на магистралата пред града е поставен надпис: „Наблизо е родното място на Макгахан, борец за свободата на България” Преди 40 години група американци от български произход, жители на Кливланд, поемат инициативата и успяват да получат подкрепата на местната общественост за ежегоден фестивал в памет на журналиста. Почетен гост на този юбилеен фестивал е посланикът на Република България в САЩ Тихомир Стойчев.

Още от рубриката

141 години след Шипченската епопея българите искат да се учат от своята неподправена история

Паметникът на свободата (известен като Паметника на Шипка) е монументална скулптура на връх Свети Никола в Стара планина, издигнат над мястото, където по време на шипченската битка са се водили решаващите за Руско-турската война и Освобождението..

публикувано на 20.08.18 в 12:32

Продължават археологическите проучвания на хълма Трапезица

Три археологически екипа започват разкопки на крепостта Трапезица във Велико Търново. Финансирането, осигурено за тях   от Министерството на културата, е 38 000 лв. Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Из потайностите на софийския квартал „Лозенец”

Някои го сравняват с парижкия Монмартър, а на мен ми прилича на Мала Страна в Прага. Ако някой иска да покаже на един чужденец в София, историята на българското изкуство и литература от началото на ХХ век, може да го разведе из малките улици на..

публикувано на 16.08.18 в 11:05