Фестивал в памет на Макгахан

Снимка: архив

За 40-та поредна година, в Ню Лексингтън, малко градче в сърцето на щата Охайо, САЩ, се провежда фестивал в памет на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, дал огромен принос за освобождението на България от османско владичество и пожертвал живота си за тази кауза. Той започва работата си като военен кореспондент във Франция, по време на Франко-пруската война и Парижката комуна (1870-1871). През 1876г. пише за лондонския вестник „Дейли нюз”/ поредица репортажи от България след потушаването на Априлското въстание. Посещава Батак, където е извършено най-голямото изтребление на мирни жители. Публикува потресаващ очерк за трагичната съдба на българската героиня Райна Княгиня, изтезавана от поробителите. Неговите кореспонденции са имали голям отзвук в целия свят. И най-вече във Великобритания, където правителството поддържа целостта на Османската империя, но общественото мнение до голяма степен се обръща в подкрепа на българската кауза. По време на Руско-турската освободителна война Макгахан отново е военен кореспондент. Пише за героичната защита на Шипченския проход от руси и българи – „българските Термопили”, където се решава изходът на войната. Достига до Цариград и става жертва на епидемията от тиф, която коси победилата вече руска армия.

Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран по повод 100-годишнината от неговата кончина през 1978-а година.  Дотогава журналистът е малко известен в родния си град, въпреки че на магистралата пред града е поставен надпис: „Наблизо е родното място на Макгахан, борец за свободата на България” Преди 40 години група американци от български произход, жители на Кливланд, поемат инициативата и успяват да получат подкрепата на местната общественост за ежегоден фестивал в памет на журналиста. Почетен гост на този юбилеен фестивал е посланикът на Република България в САЩ Тихомир Стойчев.

Още от рубриката

Нова книга разкрива ролята на княз Борис І в спора между католическата и православната църква

Западните учени, които пишат и се интересуват от историята на България, се броят на пръсти. Затова откриването на нов ръкопис, озаглавен „Значението на България за разделянето на източното и западното християнство“, е събитие, което заслужено..

публикувано на 21.10.18 в 08:00

Св. Иван Рилски – закрилникът на България

На 19 октомври православна България почита паметта на своя небесен покровител Св. Иван Рилски. С името му се свързва най-таченият от всички българи манастир, паметник на ЮНЕСКО, съхранил през вековете вярата и духовността на народа. Негов пръв..

публикувано на 19.10.18 в 11:26

Един от първите бойни полети в света е дело на българи

Знаете ли, че един от първите бойни полети в света е на българи? Тяхната история е част от пантеона на българската бойна слава и впечатлява цяла Европа, тъй като до 1912 година единствено Италия, година по-рано, използва самолети по време на..

публикувано на 16.10.18 в 10:25