Фестивал в памет на Макгахан

Снимка: архив

За 40-та поредна година, в Ню Лексингтън, малко градче в сърцето на щата Охайо, САЩ, се провежда фестивал в памет на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, дал огромен принос за освобождението на България от османско владичество и пожертвал живота си за тази кауза. Той започва работата си като военен кореспондент във Франция, по време на Франко-пруската война и Парижката комуна (1870-1871). През 1876г. пише за лондонския вестник „Дейли нюз”/ поредица репортажи от България след потушаването на Априлското въстание. Посещава Батак, където е извършено най-голямото изтребление на мирни жители. Публикува потресаващ очерк за трагичната съдба на българската героиня Райна Княгиня, изтезавана от поробителите. Неговите кореспонденции са имали голям отзвук в целия свят. И най-вече във Великобритания, където правителството поддържа целостта на Османската империя, но общественото мнение до голяма степен се обръща в подкрепа на българската кауза. По време на Руско-турската освободителна война Макгахан отново е военен кореспондент. Пише за героичната защита на Шипченския проход от руси и българи – „българските Термопили”, където се решава изходът на войната. Достига до Цариград и става жертва на епидемията от тиф, която коси победилата вече руска армия.

Първият фестивал в чест на Макгахан е организиран по повод 100-годишнината от неговата кончина през 1978-а година.  Дотогава журналистът е малко известен в родния си град, въпреки че на магистралата пред града е поставен надпис: „Наблизо е родното място на Макгахан, борец за свободата на България” Преди 40 години група американци от български произход, жители на Кливланд, поемат инициативата и успяват да получат подкрепата на местната общественост за ежегоден фестивал в памет на журналиста. Почетен гост на този юбилеен фестивал е посланикът на Република България в САЩ Тихомир Стойчев.

Още от рубриката

Симеон Радев и Бистра Винарова – една любов извън времето

На 19 януари 2019 година се навършват 140 г. от рождението на Симеон Радев, един от най-ярките български умове, виден дипломат, публицист, изкуствовед, писател с брилянтен изказ на български и френски език. Личност с пространни познания в..

публикувано на 18.01.19 в 11:42

На Антоновден в храма на чудесата „Св. Антоний Велики“ в Мелник

Наричат я църквата на чудесата, защото помага на изгубилите надежда за изцеление. Издигната е в памет на Св. Антоний Велики в Мелник, известен с природните си забележителности и пивкото вино от един от най-старите български сортове –..

публикувано на 17.01.19 в 11:04
Снимка: БТА

Обновена катедралата на Хасково отвори врати за миряните

Започнаха богослуженията в обновения катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Хасково. Това е най-старата църква в града, строена в годините на османското владичество. Освещаването ѝ през 1837 година е преминало в изключително тържествена..

публикувано на 12.01.19 в 08:00