„Балкански събор на българската песен“ – Априлци 2018

Празник на българския фолклор сред красотата на старопланинската природа

Снимка: архив

Град Априлци – кв. „Острец“, всяко лято е домакин на „Балканския събор на българската песен“. Фестивалът е създаден с идеята на събере самодейни състави и солисти от двете страни на Балкана, а и гости от близо и далеч, привлечени от песните, но и от изумителното разнообразие на билките, бистрите извори, живописната природа на Средна Стара планина. Неслучайно празникът се провежда в навечерието на Еньовден – 24 юни. Подобаващо основание, което обединява живителните, здравословните сили на билките и народната музика.

„Острешко хоро“ – изпълнение на акордеониста Мишо Бъжев, роден в гр. Априлци - кв. „Острец“,  известен изпълнител и един от инициаторите на събора

Велиана Ангелова – секретар и библиотекар на читалище „Бъдеще-1894г.“ в кв. „Острец“, отправя покана за предстоящото фолклорно събитие:
За 18 поредна година се организира „Балкански събор на българската песен“ с помощта на община Априлци и читалището в квартала. С него символично откриваме туристическото лято, което е все по-привлекателно – с красивата природа, кристално чистия въздух, красивите преходи и пътеки. Свързваме го и с Еньовден – в нашия район имаме уникални билки. За събора са се записали над 35 колектива. Многобройни са младите хора, които ще участват. Това говори, че традициите се запазват и ще я има България. В нашето читалище има 5 самодейни колектива, които пеят, танцуват. Имаме група за автентичен фолклор, вокална група, квартет, клуб за народни хора, театрален колектив. Имаме кръжоци по керамика (знаем, че т. нар. троянска керамика е характерна за района), бронзолеене, изобразително изкуство, „Опознай Родината, за да я обикнеш“. Читалището ни е истинско средище за духовен живот. Опитваме се да запазим българщината и традициите. С удоволствие каня всички на 23 юни (събота) от 10 часа на площада пред читалището. Нека се повеселим, да усетим магията на фолклора, да видим нашата красива природа. Заслужава си. Заповядайте!

Още от рубриката

Обичаят за Лазаровден е предвестник на радостта от Възкресението

Лазаровден е първият от трите големи християнски празника, следван от Цветница  и Великден, свързани с чудото на Възкресението. Отбелязва се на подвижна дата, винаги в съботата преди Страстната седмица. Лазаровден носи името на Лазар, над когото..

публикувано на 20.04.19 в 08:00

Данислав Кехайов: „Изкуството ни е близко до земята, до корена, до извора…“

Тази година фолклорният ансамбъл „Пирин“ – Благоевград отбелязва 65 години от създаването си. Внушителен е списъкът от награди, завоювани у нас и по света. Сред тях е „Грами“ за участие във втория албум от поредицата „Мистерията на българските..

публикувано на 17.04.19 в 14:07

Фолклорната класация „Надпяване“ – запазена марка за истинските ценители

На 9 април от 19.30 ч. в Първо студио на БНР предстои гала концертът на лауреатите във фолклорното състезание „Надпяване“ за 2018-2019 г. Водещи са Юлия Гатдерова и Магдалена Стоянова от редакция „Народна музика“ на програма „Христо Ботев“...

публикувано на 09.04.19 в 11:12