Божана Апостолова: Книгите са нашия мост, за да видят навън какви умни, градивни и талантливи хора има в България

Снимка: БГНЕС

Когато заговорим за съвременната българска книга, няма как да не споменем едно от най-големите издателства у нас, ръководено уверено от гранддамата на книжния ни пазар Божана Апостолова. Едва ли има четящ човек в България, който да няма книга с емблемата на нeйното издателство. Годишно Божана Апостолова издава между 80 и100 книги от български автори. Най-голямата й заслуга е, че открива млади автори и с нейната подкрепа се формира цяло едно ново поколение български писатели. Но тя поддържа и интереса към едни от най-четените и обичани съвременни автори. Сред тях са Стефан Цанев, Станислав Стратиев, Рангел Вълчанов, Петко Бочаров, Тодор Николов, Радостина Ангелова... За 30 години, откакто съществува нейното издателство "Жанет 45“, е успяла да издаде голямата част от творчеството на четири поколения български творци, а някои от тях са достигнали до завидни тиражи. Но преди да започна да създавам това поколение, аз имах издадени едни от най-големите автори на България – Иван Динков, Павел Матев, Коста Павлов, Вера Мутафчиева и т. н. – казва Божана Апостолова и продължава:
Те идваха от фалиралите държавни издателства и се настаниха под моята стряха, за да могат да напишат следващите си книги. Това поколение, което се приюти тук, направи издателството ми популярно и от там нататък отговорностите станаха много повече. Непрекъснато получавам и сега нови ръкописи на книги, които очакват да видят бял свят. Искам да благодаря на всички българи, които и тази година почетоха с присъствие фестивала „Пловдив чете“, който започна на 12 юни. Тази година те бяха два пъти повече в сравнение с миналата година. Всички подкрепиха моето послание, че ако година след година прибавяме само по един човек към духовната общност на България, това ще бъде истинска победа на духа. Хубавото е, че ние прибавяме по много повече от един, чрез книгите и техните читатели.

Божана Апостолова влага средствата си изцяло в издаване на книги от български автори. До този момент е издала над 1600 такива заглавия, защото от рано е разбрала, че за да живее българският дух, трябва да се помага на талантливите автори. Смята, че сега е ред да се работи и с общностите ни по света, които също милеят за родния език и го предават на децата си. Така, след посещение при българи в Прага, Божана решава да им помогне, като изпрати нови преводни книги, но от български автори. И още за идеята:

Като споменах, че се връщам от Прага, не мога да не отбележа едно значително явление. Там имаше няколко срещи с деца от българското училище и с техните родители. На мен ми хрумна, че моята мечта да има духовни общества в България трябва да излезе извън границите на страната. Предложението ми към преводачите, които срещнах, беше, всяка година да издаваме по 5 български книги, колкото можем повече. В Прага има много българи и това ще улесни децата, които учат в училище езика ни. Това ще бъде нашият мост към тях, за да видят чрез книгите какви умни, градивни и талантливи хора има в България. Българите там много се зарадваха, споделиха, че някой за първи път идва при тях с конкретно предложение. Сега остава да свършим нашата работа и се надявам, че само след година проектът ни вече ще се радва на много млади читатели в Чехия.

Още от рубриката

Проф. Жени Захариева ще бъде новият носител на Държавния орден на изгряващото слънце на японското правителство

На 3 ноември, когато в Япония беше отбелязан Денят на културата, правителството на страната оповести имената на 135 чуждестранни граждани, наградени с държавни ордени. Сред тях е и българският професор по пиано Жени Захариева. Държавният  Орден на..

публикувано на 18.11.18 в 08:30

Изложба на Андрей Даниел показва Париж като град, осеян с места за срещи

Четиринадесет непоказвани картини на художника Андрей Даниел представя галерия „Нюанс“. Изложбата е озаглавена „Места за срещи“. Чрез платната си авторът ни „среща“ с имагинерни и конкретни пространства, които можем да огледаме или пък да се..

публикувано на 17.11.18 в 08:20

Европейската нощ на театъра прераства в глобална среща с големите български имена от театъра, операта и музиката

В 12 държави за десета поредна година се отбелязва „Европейска нощ на театъра“. България от няколко години също е част от международната културна инициатива и проявите стават все по-популярни сред публиката. Тази година те са с подкрепата на Столичната..

публикувано на 17.11.18 в 08:00