Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На символична церемония Австрия пое от България председателството на Съвета на ЕС

БНР Новини

На церемония под планинския връх Планай край австрийското градче Шладминг Австрия пое символично от България шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС. Канцлерът Себастиан Курц заяви, че за Австрия е висока чест и отговорност от 1 юли да упражнява  председателството в момент, когато Европа е в трудно и сложно положение, има различни напрежения с Русия и САЩ, а ЕС преживява и Брекзит. Канцлерът благодари на България за това, че е свършила чудесна работа по време на своето председателство и увери, че Австрия желае да е страна, която изгражда мостове. Във връзка с мотото на австрийското председателство „Европа, която защитава“, премиерът Бойко Борисов коментира, че Европа може да е защитена само, когато е единна. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че Австрия не е могла да избере по-добро мото за своето председателство и изтъкна, че европейците очакват решителни действия за възстановяване на усещането за ред и сигурност.

Снимки: БГНЕС и БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34