Себастиан Курц пред БНР:

Проектът ЕС ще е завършен, когато Западните Балкани станат част от него

Снимка: БГНЕС

Със „среща на върха” започна австрийското председателство на Съвета на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиян Курц на върха Планай над Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Специалният пратеник на БНР в Шладминг Весела Владкова имаше възможността ексклузивно да разговаря със Себастиян Курц за „сложните времена”, през които преминава ЕС, както и с говорителя на австрийското европредседателство д-р Петер Лаунски.

Мотото на австрийското председателство в Съвета на ЕС е „Европа, която защитава”. Трябва да разбираме това мото в смисъла на миграционната политика – искаме да спрем нелегалната имиграция. Искаме да защитим постиженията си, благоденствието си и всичко онова, което Европа е съградила. Наш приоритет е и тема, която поемаме от България – да спечелим страните от Западните Балкани за ЕС. Признаваме и се радваме на успеха и напредъка, който България успя да постигне през шестте месеца на своето европредседателство, заяви пред БНР говорителят на австрийското европредседателство д-р Петер Лаунски.

Срещата на върха за Западните Балкани в София изигра много важна роля в този процес, заяви българският министър-председател Бойко Борисов в Шладминг. Ясният хоризонт за започване на преговори с Албания и Македония поставя основите за перспективата на целия регион, допълни той, като подчерта приемствеността в темите на българското и австрийското европредседателство:

Нашето лого беше „Съединението прави силата”. А логото на австрийското председателство е „Европа, която защитава”. Ние можем да се защитаваме само, когато сме единни. През шестте месеца на българското председателство имахме непрекъснат диалог със Себастиян Курц. Запознавах го с нашата работа, за да може постигнатото от нас по всички теми – Западни Балкани, дигитална инфраструктура, сигурност и миграция, социална Европа – по време на австрийското председателство да бъде надграждано.

Темата, която продължава да разделя ЕС, е миграцията. Адекватна ли е на този фон темата за разширяване на съюза към Западните Балкани? Австрийският канцлер Себастиян Курц пред БНР:

Много адекватна тема! За нас страните от Западните Балкани са много важни. За Австрия проектът ЕС ще е завършен едва тогава, когато тези държави бъдат приети. Затова подкрепяме шестте страни по пътя им към съюза. Ще направим всичко по силите си, за да ускорим този процес през следващите шест месеца. В момента съм много оптимистично настроен, особено що се касае до Сърбия и Черна гора. Скоро може да започнат преговорите за присъединяването на Македония и Албания, а това е изключително позитивно развитие.

Когато говорим за бежанци и за Балканите, не можем да пропуснем ролята на Турция. Австрийският канцлер Себастиян Курц повтори и при посещението си в София през март, че преговорите за членство с Турция трябва да бъдат прекратени. И остава категоричен в позицията си:

Кооперация с Турция да, членство – не. Това е нашата позиция отдавна, не се е променила и няма да се промени. Това обаче не изключва съвместни действия особено в областта на миграцията. Имате право – споразумението за бежанците не работи перфектно, но въпреки това ние държим на него и то е важно за нас.

Още от рубриката

Летните трусове в управляващата коалиция се оказаха буря в чаша вода

В първия ден на тази седмица Коалиционният съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ проведе второ заседание, предизвикано от оставките на министрите на вътрешните работи, транспорта и регионалното развитие. Миналата седмица съветът отложи дебата по..

публикувано на 11.09.18 в 11:30
Единодушие след трудните преговори – „Обединените патриоти” и ГЕРБ обявиха, че остават заедно в управлението.

Напрежения сред управляващите на прага на новия политически сезон

Откриването на новата парламентарна сесия днес беше предшествано от напрегнато заседание на коалиционния съвет в понеделник, за което някои политически наблюдатели имаха песимистични прогнози за управлението. Опасенията се оказаха неоснователни..

публикувано на 04.09.18 в 12:15

Специалните служби в региона работят активно за набиране информация от България

Тази седмица стана публичен годишният доклад за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г. На преден план повечето медии извеждат констатацията, че специалните служби на различни държави от региона продължават активно да..

публикувано на 26.07.18 в 09:55