Себастиан Курц пред БНР:

Проектът ЕС ще е завършен, когато Западните Балкани станат част от него

Снимка: БГНЕС

Със „среща на върха” започна австрийското председателство на Съвета на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов предаде символично щафетата на австрийския канцлер Себастиян Курц на върха Планай над Шладминг. На кратката церемония присъства и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Специалният пратеник на БНР в Шладминг Весела Владкова имаше възможността ексклузивно да разговаря със Себастиян Курц за „сложните времена”, през които преминава ЕС, както и с говорителя на австрийското европредседателство д-р Петер Лаунски.

Мотото на австрийското председателство в Съвета на ЕС е „Европа, която защитава”. Трябва да разбираме това мото в смисъла на миграционната политика – искаме да спрем нелегалната имиграция. Искаме да защитим постиженията си, благоденствието си и всичко онова, което Европа е съградила. Наш приоритет е и тема, която поемаме от България – да спечелим страните от Западните Балкани за ЕС. Признаваме и се радваме на успеха и напредъка, който България успя да постигне през шестте месеца на своето европредседателство, заяви пред БНР говорителят на австрийското европредседателство д-р Петер Лаунски.

Срещата на върха за Западните Балкани в София изигра много важна роля в този процес, заяви българският министър-председател Бойко Борисов в Шладминг. Ясният хоризонт за започване на преговори с Албания и Македония поставя основите за перспективата на целия регион, допълни той, като подчерта приемствеността в темите на българското и австрийското европредседателство:

Нашето лого беше „Съединението прави силата”. А логото на австрийското председателство е „Европа, която защитава”. Ние можем да се защитаваме само, когато сме единни. През шестте месеца на българското председателство имахме непрекъснат диалог със Себастиян Курц. Запознавах го с нашата работа, за да може постигнатото от нас по всички теми – Западни Балкани, дигитална инфраструктура, сигурност и миграция, социална Европа – по време на австрийското председателство да бъде надграждано.

Темата, която продължава да разделя ЕС, е миграцията. Адекватна ли е на този фон темата за разширяване на съюза към Западните Балкани? Австрийският канцлер Себастиян Курц пред БНР:

Много адекватна тема! За нас страните от Западните Балкани са много важни. За Австрия проектът ЕС ще е завършен едва тогава, когато тези държави бъдат приети. Затова подкрепяме шестте страни по пътя им към съюза. Ще направим всичко по силите си, за да ускорим този процес през следващите шест месеца. В момента съм много оптимистично настроен, особено що се касае до Сърбия и Черна гора. Скоро може да започнат преговорите за присъединяването на Македония и Албания, а това е изключително позитивно развитие.

Когато говорим за бежанци и за Балканите, не можем да пропуснем ролята на Турция. Австрийският канцлер Себастиян Курц повтори и при посещението си в София през март, че преговорите за членство с Турция трябва да бъдат прекратени. И остава категоричен в позицията си:

Кооперация с Турция да, членство – не. Това е нашата позиция отдавна, не се е променила и няма да се промени. Това обаче не изключва съвместни действия особено в областта на миграцията. Имате право – споразумението за бежанците не работи перфектно, но въпреки това ние държим на него и то е важно за нас.

Още от рубриката

Разединение в Обединените патриоти породи нови напрежения в управлението

Два месеца след септемврийските напрежения в управляващата коалиция заради противоречия между ГЕРБ и Обединени патриоти, в средата на ноември сме свидетели на нови турбуленции, сега заради противоречия вътре в Обединените патриоти. Предизвикана от..

публикувано на 19.11.18 в 12:00
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинга в Министерския съвет във връзка с доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Поредният доклад на ЕК за България – какво ново, какво старо и трябва ли толкова да ни вълнува

България е член на ЕС от началото на 2007 г., но си остава обект на постоянен мониторинг от страна на ЕК за състоянието на правосъдието и вътрешния ред. Такъв мониторинг се прилага и спрямо Румъния. Приети в ЕС преди 11 години въпреки наличието на..

публикувано на 14.11.18 в 10:56

Радикализацията отново на дневен ред в България, но в нов контекст

Тези дни в София се проведе кръгла маса на тема "Балканският ислям – бариера или мост за радикализация?". Дискусиите за радикализацията в България периодично стават чувствителни във връзка с конкретни събития. През 2016г. вниманието към нея беше..

публикувано на 06.11.18 в 10:49