Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

Снимка: архив

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която  най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин. Върху останките от градежа ясно личат 6 помещения – съблекалня, басейни за студени, умерени и горещи процедури, както и горивна камера за затопляне на водата. Открити са и останки от водоснабдителна и канализационна система. Смята се, че банята е ползвана през втората половина на IIIи началото на IV век, когато Добруджа е била част от Римската империя. Останките са открити и реставрирани през 1963 г., но после са били занемарени. Отскоро обаче с усилия на общината, ценният паметник е почистен от боклуци и растителност и става една от най-посещаваните забележителности в централната част на града.

Още от рубриката

Честваме 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

С тържествени прояви днес в цяла България обществеността отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски – герой от националноосвободителното движение. Наричан от българите Апостол на свободата, Левски е идеолог и организатор на българската национална..

публикувано на 18.07.18 в 10:32
Музикалният хор при българската девическа гимназия „Св. Благовещение“ в Солун 1911

Българите в Солун – част от историята на България и Гърция

В столицата бе представен албумът „Солун и българите – история, памет, съвремие”, което е част на проект по тази тема, реализиран от Института за балканистика към БАН съвместно с Държавна агенция „Архиви” и други институции. Проектът има..

публикувано на 02.07.18 в 12:40

Тракийско светилище изненада археолозите на остров „Свети Тома“

Голямо тракийско светилище откриха археолозите на НИМ на остров Свети Тома край Созопол. На западния бряг на острова екипът намерил две ритуални ями от Късножелязната епоха, но броят им вероятно е по-голям. Те били използвани от траките след V век пр...

публикувано на 30.06.18 в 07:55