Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

Снимка: архив

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която  най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин. Върху останките от градежа ясно личат 6 помещения – съблекалня, басейни за студени, умерени и горещи процедури, както и горивна камера за затопляне на водата. Открити са и останки от водоснабдителна и канализационна система. Смята се, че банята е ползвана през втората половина на IIIи началото на IV век, когато Добруджа е била част от Римската империя. Останките са открити и реставрирани през 1963 г., но после са били занемарени. Отскоро обаче с усилия на общината, ценният паметник е почистен от боклуци и растителност и става една от най-посещаваните забележителности в централната част на града.

Още от рубриката

Въведение Богородично – празник на Дева Мария, родила въплътения Божи Син, Богочовека Иисус Христос

На 21 ноември Българската православна църква чества Въвеждането на Св. Дева Мария в Йерусалимския храм, която по-късно ще стане Богородица, след като родила въплътения Божи Син . Древни писмени източници свидетелстват, че едва 3-годишна тя влиза в..

публикувано на 21.11.18 в 10:59

„Спасени съкровища на България“ показва успехите в борбата с износа на антики у нас

Вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов откриха в Националния археологически институт изложбата "Спасени съкровища на България". Тя представя над 300 експоната, притежание на софийския и още 18 подобни музея..

публикувано на 11.11.18 в 08:00

Българите от Западните покрайнини посрещат днешния ден с надежда за по-добро бъдеще

Периодът от Освобождението на България до края на Първата световна война, завършила с подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., е изпълнен с множество загуби за страната. Освен финансовите репарации в размер на 2 250 000 златни франка,..

публикувано на 08.11.18 в 10:30