Останките от римската баня в центъра на Добрич отново привличат посетители

Снимка: архив

В центъра на Добрич се намира паметник на културата, който е частица от древната история на област Добруджа. Става въпрос за останки от сградата на римска баня, която  най-вероятно е обслужвала вилата на богат римлянин. Върху останките от градежа ясно личат 6 помещения – съблекалня, басейни за студени, умерени и горещи процедури, както и горивна камера за затопляне на водата. Открити са и останки от водоснабдителна и канализационна система. Смята се, че банята е ползвана през втората половина на IIIи началото на IV век, когато Добруджа е била част от Римската империя. Останките са открити и реставрирани през 1963 г., но после са били занемарени. Отскоро обаче с усилия на общината, ценният паметник е почистен от боклуци и растителност и става една от най-посещаваните забележителности в централната част на града.

Още от рубриката

Националната библиотека показва изложба за похода на Наполеон в Египет

Есенният сезон на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” започна с изложба, посветена на 220-годишнината от началото на военната кампания на Наполеон Бонапарт в Египет. Експозицията е първата в България, създадена на основата на богатия..

публикувано на 15.09.18 в 08:40

Кръстовден – вяра и традиции

Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен – един от най-големите християнски празници. На 14 септември Църквата отбелязва един от най-големите християнски празници Всемирно Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен...

публикувано на 14.09.18 в 08:00
„Съединението на Северна и Южна България. 6 септември 1885 година” – рисунка на пощенска картичка от 1885 г.

Съединението – една реална историческа легенда

На 6 септември се навършват 133 години от обединението на Княжество България и тогавашна Източна Румелия – част от днешна Южна България, а тогава автономна област в Османската империя, със столица Пловдив. До създаването на „две Българии” се стига..

публикувано на 06.09.18 в 08:05