Сдружение “Мещра” вдъхва нов живот на възрожденските къщи

Село Долен

Млади архитекти и инженери, обединени от любовта си към самобитната красота на българските възрожденски къщи, издирват многовековни знания, предавани чрез поколения майстори строители по нашите земи. Не само за да съхранят безценните умения, но и да възвърнат по автентичен начин някогашното великолепие на помръкналите с времето фасади.

Снимка

Преди няколко години седмина специалисти в областта на строителството и проектирането на сгради създават сдружението “Мещра”, поставяйки си за цел да развиват алтернативни форми на обучение – чрез тях да помагат за опазването на културното наследство и популяризирането му, както и да споделят традиционни знания и занаяти с младите хора. И не случайно си избират за име “Майстор”, само че на тайния език, на който дюлгерите се разговаряли пред чорбаджиите си.

Снимка

Първата задача ги отвежда в село Долен – архитектурен резерват в Родопите, където описват възрожденските къщи, разговарят с хората за техните традиции и начин на живот, запознават се с местните майстори, славещи се като най-добрите в каменната зидария и реденето на тикли (каменни плочи за покриви). Имат ли и днес обаче място старите строителни похвати? Да, накратко отговарят мещренци. Защото някогашните занаяти дават познания за техниките, изпитани през вековете. И защото вече не познаваме естествените материали и подценяваме качествата им.

Снимка
Ние като архитекти и инженери сме се убедили колко е важно да има и практическа част в образованието, за да може да се докоснем до материалите – допълва арх. Ирина Аргирова. – Възрожденските къщи са изключително значими за културата на страната ни, затова е нужно традиционните строителни похвати да се предават на следващите поколения. Така тези къщи ще бъдат реставрирани по правилния начин и собствениците им ще оценят какво богатство притежават. А и защо строителството с естествени материали да не се приложи и в направата на нови сгради.

Петя и Ирина
Страната ни разполага с 15 архитектурни резервата. В някои села също се срещат ценни възрожденски къщи, които, за съжаление, си отиват заради обезлюдяването по тези места и неумението на притежателите им да ги поддържат. Но чия е грижата за това – на собствениците, на общините, на държавата?

Снимка

Грижата за реставрацията на старите къщи е на всички страни – няма как да кажем, че е само на една от тях
– смята инж. Петя Груева. – Но ако собствениците не ценят своите домове, не може да се очаква и държавата да им помогне, без те самите да го поискат. Затова и трябва всички страни да участват в процеса.

Съвсем скоро мещренци отново тръгват на път, за да се запознаят с уменията на местни строители и да разкажат за традициите в строенето на старите къщи.

Снимка

СнимкаПървата работилница ще бъде в село Лозен, Източните Родопи, в края на юли, където ще се докоснем до магията на сухите каменни зидове, кирпичените шедьоври и тиклените покриви
– разказват двете специалистки. – Ще представим характерната в района архитектура и традиционните строителни техники, както и ще възстановим глинените мазилки на автентична кирпичена къща.

В средата на август пък, заедно с Етнографския музей на открито “Етър”, за трета година ще приложим образователната програма “В света на старопланинската архитектура” – отново с лекционна и практическа част. Лекциите ще бъдат за традиционната възрожденска архитектура в околността, а практиката с местни майстори, които ще ни покажат как се изгражда суха каменна зидария, как се прави дървен скелет и пълнеж от плет и глинена мазилка на стена от възрожденска къща.

Снимка

Но преди всичко това ще проведем теренно проучване на строителните занаяти в Стара планина
, за да документираме материалното и нематериалното културно наследство в девет села. А накрая ще направим изложба с постигнатите резултати.

Снимки: meshtrango.com

Още от рубриката

Изкуство без възраст

Фондация Credo Bonum е позната на жителите в по-големите градове у нас с кампанията „Книги за смет”, която насърчава хората да събират пластмасови отпадъци, а срещу събраните количества да получават нови книги от нашумели автори. Инициативата..

публикувано на 18.07.18 в 08:30

Децата, които станаха добрите герои във Фейсбук

Давид, Емо, Калин и Ева – това са децата, които станаха популярни във Фейсбук благодарение на една благородна кауза. За броени дни инициативата им да съберат пари за един от кучешките приюти близо до София спечели много привърженици и споделяния и..

публикувано на 17.07.18 в 10:39

Младежи от пет държави се обучаваха в лагер по предприемачество в Габрово

В архитектурно-историческия резерват "Боженци" се проведе   Първият международен младежки лагер "Предприемачът като откривател". В него участваха 22 младежи от България, Беларус, Израел, Полша и Русия. Партньори в организирането на лагера бяха Община..

публикувано на 15.07.18 в 08:30