Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каскадьорът Тодор Лазаров: Адреналинът винаги е повече от страха

БНР Новини

Живот пълен с изненади и предизвикателства. Така най-кратко можем да опишем пътя на нашия сънародник Тодор Лазаров от едно малко селце в Благоевградско до снимачната площадка на някои от най-касовите продукции в Холивуд. Да бъде каскадьор или статист във филм никога не е било цел за него, макар от 20 години кинодекорите да са негов втори дом. Мечтата му е да се посвети изцяло на спорта, за което получава пълната подкрепа на своите родители. Озовава се в София на 19 години с надеждата, че ще зарадва своя баща, като стане футболист от неговия любим отбор ЦСКА. Вместо това обаче приятел го води със себе си на тренировка по самбо. Този спорт завладява Тодор за секунди, а страстта му го отвежда дори до националния отбор. След време се заема и с треньорска дейност. Винаги, когато е у нас, намира време да посети отново залата и да си поговори с децата, които тренират там. Казва, че една среща с тях връща оптимизма му, че въпреки всички несгоди и неприятности, през които минаваме, ще успеем да се изправим и продължим напред. Ако не ние, то поне нашите наследници.





Снимка

Приятелска ръка отвежда Тодор за първи път и „на терен“– за снимките на първия филм, в който макар да е с епизодична роля, разбира, че киното ще бъде неразделна част от живота му от тук нататък. Макар и работата му да е изключително натоварваща за тялото, той е категоричен, че каскадите са нещо, без което не може. Често заради адреналина търси нови и нови предизвикателства, въпреки че понякога кадрите, в които участва, се снимат по няколко дни. Именно това го кара да приеме и поканата на шефа на филмовото студио „Ню Бояна“ Яриф Лернер да стане част от училището за каскадьори, което откриват в студийния комплекс. Днес там се обучават 35 души, но според Лазаров няма как да научиш този занаят, затворен в зала. Това се случва, въпреки всички рискове, единствено по време на снимки. В един момент претръпваш и умението да направиш невъзможното става част от теб. Пътуването също става част от ежедневието ти, тъй като често снимките на филмите текат паралелно в няколко държави и дори на няколко континента. За 20 години Тодор е посетил стотици държави на почти всички континенти. Участвал е в снимки в Колумбия, Малайзия, Индия, Нова Зеландия, САЩ, както и в много европейски държави. Играл е в над 60 филма, сред които „Троя“, „Непобедимите“, „Хрониките на Нарния“ и др., като броят им продължава да расте.

Снимка

Редките моменти, когато не лети на път към поредното приключение, Тодор използва, за да се върне у нас и да помага, както на децата от залата по самбо, така и на възрастни и болни хора, чрез своята фондация „Благодаря ти“. Какво го мотивира да я създаде и какви са нейните цели? 

Да я създам ме подтикна това, че държавата ни не е в състояние да помогне на много нуждаещи се болни и възрастни хора, разказва Тодор Лазаров. Аз от много години се опитвам да помагам с каквото мога, но в един момент реших, че мога да направя и нещо повече. Затова създадох фондацията, като идеята ми беше да се срещам с хората в нужда и с онези, които биха искали да им помогнат. Направих приложение за телефон, което се казва „Благодаря ти“. Има много хора в България, които искат да помагат, но са лъгани твърде много. Както знаем, има много случаи, в които „нуждаещи се“ се възползват от чуждата доброта. С моето приложение искам да избегна именно възможността за спекулации и измами. Когато излъжеш един човек, той не може да ти се довери отново лесно. Целта ми е, който желае да помогне, да го прави лично на нуждаещия се, а не аз да го приканвам с различни лозунги, за да дари пари.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14