Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в „Двореца”: Български шедьоври и олимпийски дух

БНР Новини

Една голяма и впечатляваща изложба бе открита в „Двореца” на Националната галерия. Това е наистина първият дворец на българските князе (Александър Батенберг и Фердинанд) след Освобождението на България през 1878 г. А сега част от залите му са изпълнени с празничен дух, озарени от шедьоврите на някои от най-добрите български художници. Те са част от сбирката на известния спортист, колекционер и дарител Боян Радев. С тази изложба Радев отбелязва 50 годишнината на своята втора олимпийска титла по борба класически стил от Мексико-1968. По думите на големия състезател, по този повод той е поставил на първо място изкуството; в спортните среди годишнината от олимпийското злато ще бъде отбелязана през септември.

Снимка

С бурни ръкопляскания присъстващите на откриването посрещнаха Боян Радев и директора на Националната художествена галерия Слава Иванова.




Начинът, по който посрещнахте Боян Радев, сам по себе си е показателен, каза Слава Иванова. Разбира се, името на Боян Радев е знак. То е символ на гордост, символ на победа, символ на отстояване, символ на упоритост и самоотверженост. Тази вечер за всички нас е особен празник. Националната галерия отваря врати с една изложба,която представя за първи път така наситено и така богато колекцията на Боян Радев. Да, всички сме чували за Боян Радев, големия шампион. Както той самият обича да се шегува, но всъщност е истина: “аз съм национално богатство“. Да, той е национално богатство. Така е – два пъти олимпийски шампион, световен шампион. Но това е само част от неговия жизнен път в спорта. А останалата част е посветена на изкуството. Изкуството запълва живота му от момента, в който отваря очите си до мига, в който може би сънува картините – всички тези прекрасни произведения. И тъй като в Националната галерия винаги сме смятали, че всяка колекция е част от националната, ние широко отваряме врати за тази наистина блестяща сбирка.

Златю Бояджиев, „Бараците” (1964)Макар и много мащабна, изложбата има своите тематични акценти. Един от тях е творчеството на артистичната група „Бараците”. Това са Васил Бараков (1902-1991), Давид Перец (1906-1982) и Златю Бояджиев (1903-1986). В тяхното творчество българската живописна традиция по оригинален начин преминава към по-модерен израз.

Отделни зали са посветени на редица великолепни български художници, които могат да бъдат наречени национални класици: Васил Стоилов (1904-1990), Бенчо Обрешков (1899-1970), Илия Петров (1903-1975) и др.

Представени са и някои модернисти, като Жорж Папазов (1894-1972), работил предимно във Франция. И една любопитна подробност – на изложбата могат да се видят и картини от Сирак Скитник (Панайот Тодоров, 1883 – 1943), първия главен уредник на Българското национално радио. Преди да заеме този пост през 1935, той е вече известен като художник и писател.

Скъпи българи, много съм горд с вас, с тази вечер на откриването на моята колекция от различни автори – каза Боян Радев. Бъдете горди, че сте българи, уважавайте се и си помагайте. Аз нямам думи да благодаря, нямам думи да говоря повече, отколкото каза директорката на музея. И пожелавам на нея повече такива шедьоври да идват в тази галерия. И да бъде горда с онова, което прави за българското изкуство. Бъдете живи и здрави!

Това няма да е последната изложба от сбирката на Боян Радев в Националната галерия. В присъщия на колекционера леко загадъчен стил той каза, че скоро ще има нова изложба със също толкова картини, но от един автор.

Снимки: Венета Павлова и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14