Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Свежен празнува 150-годишнината на читалището си

БНР Новини
Снимка: Николай Генов

Достолепна е възрастта на първото селско читалище в България основано е преди 150 години в с. Свежен, разположено в Сърнена Средна гора, на 68 км от Пловдив. Селището възниква още през XIV век, а първите заселници са избягали боляри от Търново, потърсили в това живописно кътче спасение от турските набези. Много от жителите участват в Априлското въстание, а през 1877 г. селото е опожарено от отстъпващите орди на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война. „Синята болярска кръв“ на основателите може би е в основата на бързия икономически и културен подем на с. Аджар (както се нарича тогава) и то се утвърждава като водещ духовен център в района. Наред с развитото розопроизводство, животновъдство, местните занаяти абаджийство, папукчийство, кафтанджийство, хората пазят традициите и развиват просветни дейности.

Снимка

Около
XVI в. в църквата „Св. Георги“ е създадена книжовна школа, наследник на Търновската. През 1835 г., след десетилетия на килийно образование, е открито и първото светско училище, последвано от читалището през 1868 г. Повече за миналото и настоящето разказва г-жа Дорте Енков датчанка по произход, която през последните няколко години живее у нас, отдадена на работата си като секретар на читалището в с. Свежен:




СнимкаПовече от 35 години живея с българската култура. Завършила съм българска филология в университета в Копенхаген. Винаги са имала  професионални връзки с България. Била съм редактор – консултант на България за Националната датска енциклопедия. Писала съм статии за живота и културата на България. Историята на селото ни е много богата. Създаването на читалището е документирано във вестник „Македония“, брой 43 от 1869 г., където пише: “Миналата година, със старанието на двама-трима отлични младежи тук се състави читалище. Целта, на което е да се отвори девическо училище в селото и да го издържа.“ Основатели са – Гено Серафимов, баща на освободителя на Родопите полковник Владимир Серафимов и даскалите Руси Николов и Димитър Попов.

Снимка

Околийски център по онова време, селото е било много голямо – с 5000 жители, а читалището обединявало местната интелигенция. Хората тук винаги са били будни. Някога тук са се писали Аджарски дамаскини, средновековни книги. Имаме библиотека, създадена с дарения още в началото. Тази традиция не е спряла и днес. Само последната година сме получили над 1000 книги. И сградата е построена с дарения и доброволен труд. Днес читалището има по-различна роля. Направили сме курс за компютърна грамотност, наблягайки на работата със Скайп и Фейсбук , за да могат възрастните жители да контактуват с деца и внуци по света.

Снимка

Миналата година правихме сертифициран курс по социални умения. Юбилея на читалището чествахме на 27 юли т.
г. с фолклорен концерт – участваха 20 състава от 10 читалища. Имахме гости от Белгия, които цяла седмица репетираха в селото българска народна музика. Получи се голям народен празник, беше много весело.

Снимка

На 4 август открихме изложба за последните дни на Хаджи Димитър в нашия край (той е бил ранен наблизо и местни овчари са се грижили за него в планината).

Снимка

Дорте Енков ни покани и на традиционния празник на селото, който е на 18 август и също е под знака на годишнината на читалището. Сподели, че програмата на този ден не се променя през времето. Идеята е жители и гости да знаят какво да очакват и да се почувстват като “вкъщи“. Празникът винаги започва с курбан, последван от песни и танци в изпълнение на различни фолклорни групи.

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56