Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Радев: За да пътуваш, не се нуждаеш от много средства, а от желание да опознаваш нови хора и култури

БНР Новини

Стремежът на човека да подсигури бъдещето си или да достига нови и нови върхове в кариерата често го кара да забравя или пренебрегва истински важните неща, за които си струва да живее. Те са прости, но уви и твърде крехки, затова за тях винаги трябва да бъдем нащрек. На първо място винаги е здравето, следвано от любовта и щастливото семейство. Всеки един от тези фактори, може да те накара да преосмислиш напълно ежедневието си, навиците си и ползите от онова, с което се занимаваш.

СнимкаИменно справянето с тежко заболяване преобръща живота на Иво Радев. След няколко години работа като екскурзовод на Българското черноморие, той решава да последва своята приятелка, която заминава, за да учи в Германия. След излекуването си той е убеден, че ще прекара всяка свободна минута, обикаляйки света и опознавайки нови хора и култури. Приятелката му Меги подкрепя тази идея и така започват да отделят голяма част от семейния си бюджет за пътувания из цял свят. Страстта им към пътешествията обаче се отключва още след сватбата им, когато Иво решава да я изненада, подарявайки и меден месец като в приказките. Той включва шест кратки пътувания в Европа, както и двуседмична почивка на Малдивите.

Досега са посетили над 42 държави, като броят им продължава да расте. Работата на двамата в банковата сфера и консултантския бизнес им позволява често да отсъстват от дома си в Дюселдорф, тъй като всяка година имат своя 30-дневен отпуск. Двамата съумяват да го съчетаят с официалните почивни дни в Германия, както и с Великден и Коледа и така, вземайки си два или четири дни отпуск, често им се получава близо седмица, в която да се насладят на свободата и да вложат всичките си пари в спомени. Багажът, с който пътуват, освен най-необходимото, включва и нещо специално – две български носии. Каква е причината и как ги приемат местните?




Поводът да ги носим беше едно наше посещение в Мюнхен по време на Октоберфест, разказва Иво Радев. Там ни направи впечатление как и млади, и стари са облечени в местните народни носии и никой не се притеснява как ще изглежда в очите на другите. Решихме, че би било хубаво, когато обикаляме и ние да бъдем с нашенски носии. Носията на Меги е северняшка, а моята е от тракийския край на България. Обикновено са голяма атракция, понеже хората невинаги успяват да ги свържат с определена държава. Първият въпрос винаги е откъде сте и каква е тази носия? Голяма част от тях не знаят къде точно се намира България, но ние им обясняваме за нашите традиции, показваме им и традиционни български танци.


След хиляди пропътувани километри и безброй незабравими моменти, Иво споделя, че са преживели и немалко опасности, за които макар днес да разказва през смях, са били доста сериозни. Една от тези случки преживяват на остров Занзибар, където пристигат в 3 часа през нощта. Единственият им вариант за придвижване е да вземат такси, което да ги закара до хотела. По средата на пътя обаче то спира до една гора, а шофьорът казва, че ще се върне след малко. Всичко това би изглеждало напълно нормално, ако само седмица по-рано Иво не чува разказ за двама младежи, които биват ограбени именно по пътя им от летището към хотела, когато спират с таксито им на същото място. В крайна сметка, нищо подобно не се случва и те благополучно достигат желаната дестинация.


За подобен начин на живот, освен отпуска обаче, са нужни и средства, които според Иво и Меги не са особено много за хора, които не държат на лукса и разточителството. За тях най-важен е контактът с местните хора, които често ги приемат изключително топло, канят ги в домовете си и споделят с тях своята скромна трапеза. Подобно посрещане е чест, която мигом ги превръща в част от семейството. А това им позволява да научат множество интригуващи истории за обичаите и традициите на различните народи.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15