Българските фенове на Хари Потър и най-магическото семейство в България

Михаил КостовЕдва ли има човек, който да не е чел книгите, гледал филмите или поне чувал за Хари Потър. Поредицата романи за 11-годишния магьосник и неговите приятели Рон и Хърмаяни, които учат в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“ и се борят срещу черния магьосник Лорд Волдемор, за рекордно кратко време спечели фенове от всички възрасти в цял свят. От 2010 година свой фен-клуб имат и българските почитатели на книгите на Джоан Роулинг. Той се казва „Дейли Потър“ (Daily Potter), а негов създател е Михаил Костов.

Винаги съм мечтал да има такъв клуб, и тъй като дълги години нямаше в България, реших, че е време да създадем – разказва Михаил. Затова с няколко човека, с които се запознах в първия български сайт, посветен на Хари Потър и всичко за него, се събрахме и започнахме да правим срещи, на които четяхме части от книгите и ги дискутирахме. 

Снимка
И така вече 8 години. Членовете са около 1500 души, а освен в София те се събират също така в Пловдив и Варна. Има фенове на всякаква възраст, най-многобройни са малките фенове, които сега за пръв път откриват книгата. Основната част от клуба са по-възрастните фенове, които искат да дискутират по-задълбочено това, което е написала Роулинг – обяснява Михаил Костов. – А най-малките фенове са във Варна, защото главният вълшебник там е учителка и тя води на срещите своите ученици.

Снимка
Единственото условие за членство в клуба е човек да е чел книгата поне веднъж, за да може да се включва в обсъжданията. Популярна част от дейността са и творческите турнири, в които се задава тема за Хари Потър, а участниците имат свободата да пишат каквото пожелаят по темата. Победителят пък измисля следващата тема.

Към клуба съществува и блог – Мъгълофобия, където участниците обсъждат въпроси, теории, възможни сценарии и отношения на героите, споделят своите виждания и интересна информация.

Но най-голям интерес, несъмнено, предизвиква ежегодният лов на хоркрукси (Horcrux), който се провежда в София и Варна. Играта се създава по модела на книгите-игри, като предоставя на участниците избори и различни начини на преодоляване на изпитанията в търсене на парченцата от душата на Волдемор.

Идеята е да преживеем една част от книгата, когато Хари, Рон и Хърмаяни трябваше да намерят хоркруксите и да ги унищожат – посочва Михаил Костов. – И това е едно от най-посещаваните събития на клуба, защото се провеждат на открито, няма дискусии, има тестове, но предимно са игри. Тук познанията за книгите на Джоан Роулинг не са най-важната част, а участниците трябва да са наблюдателни, съобразителни и бързи.

Снимка
СнимкаБлагодарение на любовта си към Хари Потър, Михаил среща и любовта на живота си – съпругата си Радина.

Запознахме се в клуба. Тя беше намерила групата във Фейсбук, беше ни следила доста дълго време, и в един момент се престраши, дойде на срещата и тогава се запознахме. Малко след това създадохме най-магическото семейство в България – с усмивка си спомня Михаил.

Колкото до предстоящите събития в живота на българските фенове на Хари Потър, и те, както всички почитатели на героите на Джоан Роулинг по света, с нетърпение чакат втората част на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“, а премиерата му в България се очаква на 16 ноември 2018 година.

Снимки: личен архив