Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непоказвани до момента произведения в изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”

БНР Новини
6
Снимка: Десислава Семковска

В Регионалния исторически музей в София е открита изложба „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I”, на която за първи път се показват оригинални акварели на автори, илюстрирали едно от най-ценните орнитологични издания – „Науман, Естествена история на птиците на Централна Европа” (Naumann, Naturgeschichte der Vogel Mittel-Europas). Изложбата поставя акцент върху безспорния принос на цар Фердинанд за развитието на природните науки, изкуството и музейното дело в България, както и върху приноса му за българската орнитология. Дълги години безценната колекция от близо 400 акварели и илюстрации се смята за изгубена или унищожена по време на войните. В действителност обаче е съхранена в България.




СнимкаДо момента тя не е разглеждана като обект на изобразителното изкуство – казва Христина Грозданова, главен уредник на Художествения фонд на музея. – От момента на своето създаване илюстрациите, публикувани в 12 тома през 1905 година, са съхранявани в различни музеи. СнимкаЗаради многократната промяна на институциите, които се грижат за нея, колекцията не е била обект нито на експониране, нито на изследване. Понастоящем е собственост на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, който я предостави за настоящата изложба.

На изложбата са показани също така произведения от български автори, създавани по същото време като уникалните акварели. Става въпрос за творби, изобразяващи птици и декоративно-приложни проекти на първите и най-известни художници, поставили основите на българското изобразително изкуство.

Сред тях са Иван Милев, който в изложбата е представен с един проект за корица за книга „Горски птици”. Николай Ростовцев, известен български иконописец, е показан с декоративно-приложния проект на кълвач от 1926 година, експониран заедно с изображения на кълвачи от западни автори.

Снимка
А за да бъде илюстриран художникът Харалампи Тачев, от Софийската градска художествена галерия е предоставена ценна скулптура на Васил Зидаров.

Снимка
Любопитно е, че въпреки различията в стила и съвсем различния подход на западните и българските автори –
отбелязва Христина Грозданова, се вижда връзката и общото при рисуването на птиците от натура. Също така интересно е, че те са рисувани с помощта на препарирани птици. В изложбата е засегната темата за лова, който по това време е свързан с научно-изследователската работа и с работата на илюстраторите.

СнимкаВ експозицията са включени архивни фотографии на царя и различни други експонати, сред които сервиз за сервиране на дивеч от началото на века, който е част от дворцовото имущество и четири от 12-те тома, които сами по себе си представляват библиографска ценност.

Снимка
Също така сме представили и един от екземплярите на най-скъпата в света книга „Птиците на Америка” на Джон Джеймс Одюбон, с размери 101х152 см. В една витрина сме изложили оригинални рисунки на Павел Патев и Николай Боев, както и ръкопис на издадената през 1950 година книга „Птиците на България”.

Снимка
Макар че е издадена много по-късно, тя е изключително важна, тъй като това е първото издание с авторски български рисунки
– уточнява Христина Грозданова.

СнимкаВ изложбата е включен непоказван до момента изключително ценен голям официален портрет на цар Фердинанд I с маслени бои, дело на Никола Михайлов, един от най-известните български портретисти, автор на портрети на десетки важни исторически личности.

Показването му в нашата експозиция е много важен момент, тъй като той до момента не е излаган, което е любопитно предвид факта, че изобразената личност е от такъв ранг, а същото така че и художникът е известен – казва Христина Грозданова. – Този портрет беше предоставен за нашата изложба от частна колекция, по принцип се намира Германия и поради тази причина не е виждан до момента.

Изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I” ще продължи до 31 октомври.

Снимки: Десислава Семковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20