Фестивалът „Изкуството е“ обединява световни звезди около проблемите на деца и възрастни в Монтана

Автор:
Снимка: личен архив

Борбата с трафика на хора, проблемите на хората с увреждания и насилието сред децата и подрастващите са проблеми, които за жалост все повече ангажират общественото внимание. Присъствието на подобна информация във всяка новинарска емисия поражда въпроси, които изискват спешни отговори. Отговори, които трябва да си дадем самите ние, тъй като именно от нас зависи решението на поне един от проблемите – насилието сред децата. Какво ги кара да са агресивни? Желанието да бъдат харесвани от съучениците и приятелите си, или пък това е някаква защитна реакция, за да оцелеят извън зоната си на комфорт? Дебатът по тази тема е много важен, но често той остава само между възрастните, без да се чуе мнението на самите деца. Това обаче подлежи на промяна, а тя вече е факт в град Монтана, където е родена събеседничката ни Нелиан Николова.

Наред със срещите с различни деца от града, чиято цел е чрез силата на изкуството да бъдат разрушени всички бариери помежду им, тя организира и еднодневен музикален фестивал, в който участват както български, така и световни звезди от рок, поп и джаз сцената. След концертите си, те винаги посещават Дневният център за деца и възрастни с увреждания в Монтана и прекарват с тях няколко незабравими часа, изпълнени с песни и интригуващи истории, разказвани с охота от музикантите. Кое е името, избрано за фестивала и защо се е спряла именно на него – разказва Нелиан Николова:

СнимкаАз съм много артистична натура и обичам нещата, които правя да са оригинални, изпълнени от една страна със смисъл, а от друга – с душа. Затова, когато реших да правя фестивала ми беше много трудно да избера името. Един ден седнах, написах на един лист „Изкуството е“ и започнах да мисля какво е изкуството. Надявах се, че тази дума, която измисля, да бъде името на фестивала. В един момент си казах, че няма нужда аз да отговарям на този въпрос. Моята идея е да провокирам човека отсреща да се замисли какво е изкуството за него. Ако за него изкуството е нещо, това означава, че то присъства в живота му.

Нелиан никога няма да забрави първото издание на фестивала през 2011 година, както и хората, застанали сериозно зад сбъдването на нейното налудничаво, но искрено желание – да накара своите съграждани, да почувстват, че в Монтана все още има надежда за развитие и добър живот. Концертът тогава всъщност е своеобразен спектакъл, наречен „Една нощ в едно различно кабаре“, с участието на Орлин Павлов, Деси Добрева, оперни певци от Консерваторията, както и рок група с голям симфоничен оркестър. Всичко това не би било възможно, без неоценимата помощ на китариста на група БТР Славчо Николов и съпругата му, които помагат на едва 20-годишното тогава момиче да разпише и оформи своята идея, която след това да защити пред общината. Това се случва около две години, след първата им среща на един конкурс в Монтана, където Нелиан печели наградата на групата.

Седем години по-късно, след участието на световни звезди като бившият вокалист на Deep Purple Джо Лин Търнър и вокалистът на Axel Rudi Pell– Джони Джоели, на 7 септември на площада в Монтана гостува настоящият фронтмен на рок групата Rainbow Рони Ромеро. Именно там той ще изнесе единствения си концерт в тази част на Европа до края на тази година. Емоцията и доброто настроение са гарантирани, но макар и безплатен, концертът е с кауза – да помогнем поне на едно дете от града, макар и за кратко, да се почувства специално, независимо от своето социално положение, проблем или минало.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Проектът „Резиденция баба” сближава пъстрия селски бит с технологичните ресурси на града

„Надеждата за промяна към нещо по-добро не се изтърква, като билет от лотария, тя се постига стъпка по стъпка“ – това убеждение споделят десетки млади хора, които имат желание да работят и да развиват обществото, в което живеят. Убедени, че мечтите..

публикувано на 23.09.18 в 08:00

Възстановка „Независимостта: 1908 г.“ и пътуване с „Корона експрес“

На 23 септември по случай 110-годишнината от обявяването на независимостта на България община Велико Търново, Регионалният исторически музей и БДЖ организират възстановка   на посрещането на княз Фердинанд на гара Трапезица и обявяването на..

публикувано на 22.09.18 в 08:00

В Шишковци българи, сърби и македонци сядат на една балканска черга

Когато бутилка с огнено питие обходи насядалите около една трапеза, всички дрязги се забравят и хората започват да се прегръщат като братя. Това най-добре го знаем на Балканите, където от нищо пламваме подобно на клечица кибрит, но и владеем..

публикувано на 21.09.18 в 10:24