Спирко Лазаровски: „Аз съм от Скопие и най-много се гордея с българския език и история“

Снимка: Гергана Манчева

Спирко Лазаровски е от Скопие и с голямо желание и гордост изучава историята за прабългарските ханове и царе, за това как е възникнала държавата ни и как гордите владетели с меч са защитавали всяка педя от българската територия. Според Спирко Лазаровски днес примерът на прославените предци ни е нужен повече от всякога. Трябва да помним завета на прабългарския хан Кубрат, който гласи, че сме силни само, когато сме заедно. Точно хан Кубрат е сред най-достойните личности от историята, смята младият мъж от Скопие. Виждаме го изобразен дори върху фланелката, която носи. В началото на тази учебна година Спирко Лазаровски отново ще е сред доброволците, които обикалят страната и подаряват на децата книжки с комикси, посветени на завета на Кубрат. Фондацията, която избрах да подпомагам, събира средства и ги влага в такъв вид родолюбиви цели – казва Спирко и продължава:
СнимкаОрганизираме активна кампания за трета поредна година и даряваме комикси на всеки третокласник в страната. Избрахме този подход, защото в трети клас започват да учат родолюбие, да се интересуват от история. Случвало се е даже за едно дете да се качваме из планински села, на всеки се стремим да подарим „Заветът на хан Кубрат“. Идеята е, че в тази книга има много хубаво послание – че заедно можем всичко, но ако сме разделени, трудно ще постигнем целите. Децата са бъдещето на България и трябва да събудим техния интерес, за да учат повече. Когато е под формата на комикс, това лесно ще ги подтикне да разгледат картинките, а после да прочетат и текста. Така провокираме любопитство и подпомагаме работата на учителите.

Когато заговориш със Спирко Лазаровски, няма дори да предположиш, че той не е роден в България и завършил българско училище. Говори без грешка езика, но казва, че е положил усилия да е така, най-вече от уважение към хората, с които се среща и работи в София.

Благодарение на овладяването на езика аз успях да прочета интересни книги и така да разбера повече за културата, традициите и събитията по нашите земи
– казва Спирко Лазаровски:

Снимка

СнимкаОт Македония съм, а от 2003 г. живея в България. Но има нещо, което осъзнах, след като дойдох в тук. Сега спокойно мога да кажа, че съм софиянец, защото живея в този град, грижа се за това място и допринасям с моя труд да бъде по-добре. Затова мога да кажа, че съм от България в момента. След 10 години не знам къде ще бъда. Не искам да се връщам към миналото, затова ще кажа, че харесвам политиката, която сега се води между двете страни Македония и България. Виждам това стопляне на отношенията че това допринася за живота на хората. Народът обикновено следи политиците и като вижда, че те са в добри отношения, че гостуват един на друг и уважават взаимно празниците си, тогава и хората са по-спокойни. Трябва да гледаме само напред и да не се обръщаме към миналото. По принцип разлика между българите и македонците няма, и в доброто, и в лошото. Не ми харесва това, че и на двете места хората много се оплакват и очакват някой друг да свърши работата. Тази година заедно с доброволци от организацията посетихме градчето Челе ди Булгария в Италия, където се смята, че живеят наследници на старите българи. Те имат много общи черти с нашия народ, но са и различни. Физически не се отличават, освен това са топли хора, пият червено вино, гостоприемни са, но ми направиха впечатление и други черти.

Те са по-подредени, по-задружни и по-добре възпитани от хората тук, у нас. Това ми дава надежда, че и ние някой ден ще станем като тях, но трябват и усилия. Имаме прекрасна земя, пълна с исторически забележителности, трябва да каним повече туристи и така да се развиваме икономически по-добре
.

Снимки: личен архив

Още от рубриката

Иновативните храни на пазара ни предлагат добавена стойност – здравна информация

Ацидофилните бактерии са открити и описани за науката в началото на XX век. Интересното е, че през 1963 г. арменският микробиолог проф. Левон Ерзинкян успява да изолира специфичния щам, за който през 1964 г. получава авторско свидетелство за..

публикувано на 20.11.18 в 13:34

Евроизборите – тест за досегашния модел на управление в ЕС

Макар до края на мандата на ЕП да остава половин година, проблемите в Съюза, заслужаващи внимание, не са никак малко, а Европа е изправена пред важно решение за своето бъдеще. Ще се довери ли отново на Европейската народна партия, чието мнозинство..

публикувано на 20.11.18 в 12:20

Бързото намаляване на населението насочва вниманието към качеството на човешките ресурси, с които разполагаме

Макар населението в страната ни да намалява с бързи темпове, апокалиптичните прогнози, че българите ще изчезнат като нация, са неоснователни. В това уверяват изследователи на демографските проблеми от БАН и припомнят, че в периода след..

публикувано на 19.11.18 в 13:50